3 pitanja za stručnjaka

Decu do treće godine života ne smemo direktno izlagati suncu.

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_3questions_default.jpg

Tokom detinjstva koža je najpodložnija delovanju sunčevih ultraljubičastih zraka. "Sunčev kapital" se brzo iscrpljuje tokom detinjstva. Opekotine od sunca kod dece moraju se u potpunosti izbegavati. Dermatolog savetuje kako smanjiti rizik.

Prema Vašem iskustvu, da li su roditelji dovoljno brižni kada je u pitanju opasnost od sunca?

Danas se u medijima mnogo govori o opasnostima od sunca zbog čega raste svest o tome.

Ipak, na kraju leta često viđam tragove opekotina od sunca na licima i ramenima dece. Nije uvek reč isključivo o nepromišljenom izlaganju suncu na plaži, već se deca često izlažu suncu tokom sportskih aktivnosti (bicikl, tenis) i tada su roditelji često manje pažljivi.

Koje informacije dajete roditeljima o zaštiti od sunca?

Objasnim im da je dečija koža izuzetno osetljiva na sunce.

Što je ten svetliji (crvenokosi i plavokosi), to je veća opasnost. Zaštita zato mora biti jednaka leti, čak i kada je oblačno i kad su deca u pokretu. Naročito su opasni delovi dana kada je sunce visoko na nebu. Posledice izlaganja bez zaštite u najvećoj meri će se manifestovati u njihovom zrelom uzrastu.

Koje im savete možete dati?

Deca mlađa od tri godine ne smeju se direktno izlagati suncu.

Preporučujem upotrebu naočara za sunce koje štite od UV-zraka, šešir sa širokim obodom, majicu i nanošenje sredstva za zaštitu od sunca sa visokim faktorom na sve izložene delove tela. Ovo sredstvo mora biti efikasno i protiv UVB i UVA zraka, naneseno u dovoljnoj količini, a nanošenje se mora ponavljati svaka dva sata. Ako je vruće, vodite računa o tome da sa sobom imate napitak za dete. I, izbegavajte sunce između 11 i 16 časova.

  • Facebook

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles