AKNE KOD ODRASLIH
UTIČU NA SVE VEĆI BROJ ŽENA

Article Read Duration 5 min čitanje

Sve više žena imati poteškoće s aknama kod odraslih.

Uobičajeni uzroci obuhvataju sledeće:

• hormonske promene;
• stres;
• UV zračenje i zagađenje;
• porodičnu istoriju;
• proizvode za negu kože i kose;
• neželjena dejstva lekova i neutvrđena medicinska stanja.

 

Akne kod odraslih se često sastoje od mitesera i bubuljica s belim vrhom, a dovode se u vezu s masnom kožom. Za iskorenjivanje akni kod odraslih, nabavite ciljanu ekspertsku negu kože, poput linije EFFACLAR od partnerskog brenda dermatologa La Roche-Posay.

AKNE KOD ODRASLIH,
KAO EPIDEMIJA

Dermatolozi svakodnevno svedoče tome da akne više ne pogađaju samo tinejdžere. Akne koje su se tradicionalno smatrale neugodnim tinejdžerskim "delom odrastanja" uz upitne boje kose i modne izbore, sada pogađaju sve veći broj odraslih žena, uključujući:

  • Uporne akne koje imaju od adoslescencije
  • Novo pogoršanje simptoma nakon dugog perioda bez njih
  • Akne kod žena koje ih nikada nisu imale kao tinejdžerke (akne kod odraslih). Više od jedne na svake četiri žene doživelo je ovo!

Danas akne kod odraslih ima 51% žena starosti između 20 i 29 godina, 35% onih između 30 i 39, 26% onih između 40 i 49 i 15% onih preko 50 godina koje se suočavaju s ovim stanjem. Akne su češće kod žena, ali i muškarci ih mogu imati. 

Drugim rečima, akne kod odraslih su u porastu, a ako i dugo nakon tinejdžerskih godina imate bubuljice, svakako niste sami. Ali ne brinite, pomoć stiže. Nastavite sa čitanjem da saznate zašto se pojavljuju akne kod odraslih i šta da uradite povodom toga!

1Christin N.Collier et al. The prevalence of acne in adults aged 20 and over. J Am Acad Dermatol, Volume 58, Issue 1 – 2008?

ZAJEDNIČKE KARAKTERISTIKE
AKNI KOD ODRASLIH

Tinejdžeri obično imaju upalne akne, dok se kod odraslih javljaju retencijske akne.

Upalne akne praćene su brojni otocima i crvenilom. Često se manifestuju kao papule (bubuljice koje ne sadrže gnoj), pustule (bubuljice koje sadrže gnoj) ili ciste.

Vrsta akni koje odrasle žene najčešće imaju poznate su kao retencijske akne.

Retencijske akne nastaju kada se pore zapuše masnoćom i mrtvim ćelijama kože. . Često se javljaju kao bubljice s belim vrhom– koje mogu da se pretvore u fleke. Kako se zapušena pora širi, masnoća se izlaže uticaju vazduha i postaje crna. To se naziva miteser. Mnogi veruju da mitesere izaziva prljavština, ali to nije tačno.

Bilo da imate problema sa bubuljicama ili miteserima, njihove posledice na površini vaše kože – masni sjaj, proširene pore ili fleke – mogu učiniti da se osećate mnogo manje samouvereno ili čak da vam potpuno uzdrmaju samopouzdanje. Može biti veoma teško da prihvatite postojanje nabubrelih bubuljica na licu dok ste u odraslom dobu i ide vam dobro na poslu, imate decu, povećavate svoju imovinu i radite sve ono što odrasli i “treba“ da rade! Dobra vest je da ste u odličnom društvu (čak i slavne ličnosti fotografišu s dosadnim bubuljicama) i da vam je odgovarajući tretman za akne kod odraslih nadohvat ruke (klikinite OVDE da preskočite savete o tretmanu akni kod odraslih 

ŠTA IZAZIVA
AKNE KOD ODRASLIH?

Hormonske promene

Pojava akni se često dešava tokom hormonskih fluktuacija. U to spadaju:

  • Vreme mesečnog ciklusa
  • Tokom i neposredno nakon trudnoće
  • Nakon prekida uzimanja kontraceptivnih pilula
  • U vreme perimenopauze i menopauze

U pomenutim slučajevima, pogoršanje simptoma se obično smiruje nakon smirivanja hormona. Ako se to ne desi, obratite se dermatologu ili svom lekaru.

Stres

Kao odgovor na stres, naša tela luče hormone koji se nazivaju androgeni. Ovi hormoni mogu da stimulišu preteranu proizvodnju sebuma, što može da dovede do pogoršanja simptoma akni. Stoga je korisno vežbati tehnike za umanjivanje stresa.

UV zračenje i zagađenje

Kada je izložena spoljašnjim štetnim uticajima – poput UV svetla, prašine ili zagađenja – koža sklona nepravilnostima zapada u stanje oksidacije koje izaziva lančanu reakciju: hiperkeratinizacija (taloženje mrtvih ćelija kože), hiperproizvodnja sebuma (masna koža) i oksidacija sebuma i nečistoća prisutnih na površini kože. Ovaj proces može da dovede do pojave novih nepravilnosti.

Potrebno je da zaštitite kožu od sunca i da redovno čistite lice u periodima visoke koncentracije zagađenja. Potražite proizvode s teksturama otpornim na zagađenje koje sprečavaju štetne čestice zagađenja da se zalepe za vašu kožu, poput EFFACLAR Duo(+) SPF30.

Porodična istorija akni

Istraživačke studije nagoveštavaju to da neki ljudi možda imaju genetsku predispoziciju koja ih čini podložnijim aknama kod odraslih.

Proizvodi za negu kože i kose

Vaša hidrantna krema, šminka, krema za sunčanje ili lak za kosu mogu da izazovu pogoršanje simptoma nepravilnosti kože. Na etiketama svojih proizvoda potražite sledeće izraze:

  • nekomedono;
  • ne izaziva akne;
  • nemasno;
  • ne zapušava pore.

Neželjena dejstva lekova i neutvrđena medicinska stanja

Neki lekovi mogu da izazovu pojavu akni. Ako primetite da se to dešava, ne prekidajte uzimanje lekova, ali razgovarajte sa svojim lekarom. Postoji mnogo načina za kontrolu pogoršanja simptoma akni

Akne kod odraslih mogu da budu i simptom drugih osnovnih bolesti (na primer, sindrom policističnih jajnika). Ako se pogošanje simptoma nastavi, obratite se dermatologu ili svom lekaru.

KOJI SU PROIZVODI NAJBOLJI
ZA AKNE KOD ODRASLIH?

Nega kože podložne aknama kod odraslih

Ako imate akne u tridesetim, četrdesetim ili uoči menopauze, ključna je posebna nega kože. Koža pogođena aknama kod odraslih je često osetljiva, te je pogodna samo efikasna ali nežna nega kože.

  • Dvaput dnevno očistite kožu koristeći micelarnu vodu prilagođenu koži sklonoj aknama 
  • Nakon čišćenja, poprskajte kožu umirujućom i antioksidativnom TERMALNOM IZVORSKOM VODOM LA ROCHE-POSAY. Na taj način će se smiriti svaka iritacija.
  • Koristite kremu za ciljani tretman posebno osmišljenu za akne kod odraslih, kao što je EFFACLAR K+, koja sadrži referentne aktivne sastojke za eksfolijaciju kože, poput LHA i salicilne kiseline, čijim dejstvom koža postaje osvežena i mekša, miteseri nestaju, a tekstura kože se poboljšava. Formulacija je obogaćena tehnologijom Airlicium, izuzetno čudesnim molekulom koji može da apsorbuje do 150 puta svoje zapremine sebuma, za postizanje osmočasovnog efekta bez sjaja.
  • Neki od proizvoda za negu kože sklone aknama kod odraslih dostupni su kao obojene teksture, te možete i da prekrivate akne dok ih lečite.
  • Postarajte se da stavite nekomedoni zaštitni faktor preko tretmanske kreme kako biste sprečili da UV zračenje i zagađenje zajedno utiču na pogoršanje upale i lezija od akni kod odraslih. Neki od tretmana za akne već poseduju širok spektar SPF zaštite. Pitajte svog apotekara za ekspertska rešenja. 
 

ISTINA
ILI ZABLUDA

True-or-false-visual-3

ŠEĆER MOŽE
DA POGORŠA AKNE.

TAČNO TRUE-ANSWER

Novije studije su pokazale da hrana sa visokim glikemijskim indeksom – ona koja izaziva nagli skok šećera u krvi – može da pogorša akne.  Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali da biste usrećili svoju kožu, izbegavajte slatkiše, zaslađene napitke i poslastice od belog brašna i držite se hrane bogate vlaknima, poput integralnih žitarica i mahunarki.
Saznajte više
True-or-false-visual-1

ISTISKIVANJE BUBULJICA
NIJE DOBRO REŠENJE.

TAČNO TRUE-ANSWER

Iako se čini kao brzo rešenje, istiskivanje bubuljica će u stvari pogoršati stanje vaše kože sklone aknama, budući da to zapravo može da ošteti inficirani folikul dlake i pojača upalu. Mogli biste čak da izazovete novu infekciju svojim noktima.Istiskivanje bubuljica je štetna navika i najbolje je izbegavati je!
Saznajte više
True-or-false-visual-2

ČOKOLADA JE LOŠA
ZA KOŽU SKLONU AKNAMA.

ZABLUDA
TRUE-ANSWER

Ne postoje čvrsti dokazi da čokolada ima ikakav efekat na akne; mada, svi smo različiti, pa bi čokolada mogla da izazove izbijanje bubuljica kod nekih ljudi. Tamna čokolada zapravo sadrži antioksidanse koji su odlični za kožu!
Saznajte više
True-or-false-visual-2

MASNA HRANA
IZAZIVA MASNU KOŽU.

ZABLUDA TRUE-ANSWER

Čest mit u vezi sa aknama jeste da masna hrana na tanjiru podrazumeva više masnoća u porama, ali između toga ne postoji direktna veza. Međutim, ishrana bogata zasićenim mastima može da podstakne mikroupale u svim organima u telu, uključujući i kožu.  Ukratko, slanina i čips ne uzrokuju akne, ali umerenost je najbolja taktika za zdravlje u celini.
Saznajte više
QuestionMark_Desktop

DA LI STE
ZNALI?

EFFACLAR rutina u tri koraka – čišćenje, korekcija nepravilnosti, zaštita – pokazuje dokazanu delotvornost kod pacijenata koji imaju kožu sklonu aknama, a žive u zagađenoj sredini.*


*Kvantitativna studija, Peking/Šangaj, 2014, Ukupan uzorak: n=600 ²DIM Sell-in YTD Sept 2015 ³INS/Kantar Health La Roche-Posay Barometers 2013.

TAKOĐE IMAMO
LINIJU ZA TO

EFFACLAR predstavlja sveobuhvatnu liniju rešenja za nepravilnosti koja ciljano deluju na sve faze životnog ciklusa nepravilnosti uz visoku efikasnost i istovremenu savršenu toleranciju.

BEZBEDNOST
KOJOJ SMO POSVEĆENI

Bezbednosni standardi premašuju međunarodne zahteve za kozmetičke proizvode.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% PROIZVODA
TESTIRANO NA ALERGIJE

Pogledajte više
Jedini preduslov – nula alergijskih reakcija
Uočimo li samo jedan slučaj, vraćamo se u laboratoriju i menjamo formulu
laroche posay safety commitment formula protection product head

ZAŠTITA FORMULE
TOKOM VREMENA

Pogledajte više
Biramo ambalaže koje pružaju najveću zaštitu i samo neophodne konzervanse kako bismo garantovali savršenu toleranciju i efikasnost tokom vremena.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

SAMO NEOPHODNO
U ODGOVARAJUĆOJ AKTIVNOJ DOZI

Pogledajte više
Razvijeni u saradnji sa dermatolozima i toksikolozima, naši proizvodi sadrže samo neophodne sastojke u odgovarajućoj aktivnoj dozi.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTIRANO
NA VEOMA OSETLJIVOJ
 KOŽI

Pogledajte više
Tolerantnost naših proizvoda proverena je na najosetljivijoj koži: reaktivnoj koži, koži sklonoj alergijama, aknama ili atopiji, koži koja je oštećena ili oslabljena onkološkom terapijom.

SAZNAJTE VIŠE
O TOME ŠTA SU AKNE

VIDITE SVE ČLANKE
O KOŽI SKLONOJ AKNAMA

placeholder SVE O AKNAMA
I MASNOJ KOŽI
pogledajte