free from spots

Akne nisu samo problem tinejdžera!

Nisi sam!

Zašto je važno da se koža sklona aknama očisti pre odlaska u krevet?

Svima nam je poznato koliko je važno da se pre spavanja koža detljano očisti, međutim ponekada svi preskočimo čišćenje i jednostvano odemo da spavamo. Uklanjanje šminke na kraju dana i detaljno čićenje kože sa ciljem da očistimo višak masnoća i nečistoća je jako važno, a posebno ukoliko imate kožu sklonu aknama.

Zašto je važno da se koža sklona aknama očisti pre odlaska u krevet?

Koža se prirodno obnavlja dok ti spavaš što proizvodima za negu daje savršenu šansu da odrade svoju magiju. Međutim, ukoliko pre nego što uskočiš u krevet ne očistiš svoju kožu kako treba, rizikuješ da tvoje pore ostanu zatvorene što pospešuje višak sebuma i dovodi do pojave novih nepravilnosti. Ovo ometa noćnu obnovu kože, uključujući i stvaranje novih ćelija što može da dovede do ubrzavanja pojave znakova starenja.

Kako večernje čišćenje kože može da speči pojavu novih nepravilnosti

Detaljno pranje lica uveče pomaže da se izboriš sa viškom masnoće i smanjuje šansu za pojavu novih nepravilnosti tokom noći. Ovo je posebno važno onima čija je koža sklona aknama jer čišćenje uklanja bakterije koje napreduju u masnoj sredini. Čišćenje lica pre spavanja dakle sprečava da ove bakterije uzrokuju nepravilnosti. Osobe sa aknama i masnom kožom treba da biraju negu na vodenoj bazi kako bi izbegle pogoršanje nepravilnosti. Međutim, ako je tvoj tip kože normalna/mešovita, nega na bazi ulja je u redu samo je nemoj nanositi prekomerno!

Šta treba da radim posle svoje rutine večernjeg čišćenja kože?

Posle čišćenja uvek na lice nanesi negu kako se koža ne bi isušila. Ukoliko je tvoja koža sklona aknama, potraži negu koja sadrži adekvatnu koncentraciju salicilne kiseline i LHA čija će eksfolijativna dejstva pomoći da koža ostane čista. Takođe je dobra ideja da tvoja nega sadrži i glicerin kako bi osigurao dobru hidrataciju. Ako koristiš neke topikalne preparate sa lekovima za tretman akni, nanesi ih uveče posle čišćenja i hidratacije za maksimalan efekat. Retinol, koji je sjajan sastojak za tretman akni, ima keratolitičko dejstvo što znači da odvaja mrtve ćelije sa površine kože i čisti pore. Ovaj proces povećava obrt ćelija što pomaže kontrolu simptoma akni. Nanošenje retinola uveče pre spavanje značajno može pomoći u prevenciji izbijanja novih akni tokom dana. Međutim, nove ćelije mogu biti osetljive na efekte sunčeve svetlosti pa nemoj da zaboraviš da svakog dana naneseš zaštitnu SPF kremu kada koristiš kreme sa retinolom.                                           

Namena ovog članka je samo uopšteno informisanje. Trebalo bi da tražiš savet od profesionalca pre bilo kakve izmene svoje ishrane, režima vežbanja ili početka bilo kog ponašanja.

Članak je samo uopštena informacija. Potrebno je da potražiš stručni savet pre nego što otpočneš bilo koji nov režim ili ponašanje.

Svi članci o: akne, koža, spavanje, san

33425
|||

Rutina nege prilagođena tvojoj koži

KOREKCIJA
Free from spot magazine Correct your skin

Otkrij više

KOREKTIVNA ŠMINKA

Otkrij više

Saznaj više o postupanju sa kožom sklonom aknama