free from spots

Preko 80% tinejdžera ima problem sa aknama.

Nisi sama/sam!

f_banner_small_ffs-teenager.jpg (GettyImages)

Šta je retinol?

Retinol je pomalo zakasnio na zabavu nege kože, ali ubrzo nas je sve očarao. Teško je ignorisati sastojak koji je podjednako hvaljen od strane dermatologa, eksperata za negu kože i blogera. Ali priroda sastojaka navedenih na poleđini našeg proizvoda za negu ostavlja nas zbunjenim i bez odgovora. Dakle, šta je zapravo retinol, i zašto smo toliko poludeli za njim kada je reč o nezi naše kože?

FFS Mag article 30762 : Main article image (Aox-All-Rights-AdobeStock_81845994)

Šta je retinol?

Pojednostavljeno, retinol je oblik vitamina A, a kada se pretvori u retinoinsku kiselinu krucijalan je za zdravlje kože i rast kostiju, takođe. Dakle, retinol je neverovatno koristan!

Zbog čega koristimo retinol i retinoide u lečenju akni?

Vitamin A je važan za zdravlje kože i super je sastojak za tretiranje različitoh stanja kože. Jedan od načina na koji retinol može da pomogne kod kože sklone aknama je taj što radi piling i čini da koža bude glatka. Ovaj moćni vitamin takođe i obnavlja strukturu ćelija, smanjuje lučenje sebuma i ublažava fleke i pigmentacije. Obnavljanjem epidermalne barijere, vitamin A štiti kožu od budućih problema.

Retinoidi mogu pomoći u smanjivanju nepravilnosti tako što menjaju hemiju sebuma na koži i tako sprečavaju da se gusti sebum zadržava u porama. Ukoliko pore nisu začepljene bakterija se ne razmnožava i ne izaziva bubuljice. Keratolitičko dejstvo retinola čini ga idealnim za lečenje kože sklone aknama. Keratolitici deluju kao eksfolijensi uklanjajući izumrle ćelije koje se nalaze u porama i izazivaju nepravilnosti. Zbog njegove sposobnosti međućelijske komunikacije, retinol može da poboljša funkciju pora i veličinu, tako što će dati istrukcije ćelijama kako rade. Kao rezultat, pore izgledaju manje i nove nepravilnosti ne bi trebalo da se pojavljuju.

Kako se koristi retinol?

Retinol pojačava osetljivost kože na sunce. Povećaćeš mogućnost za oštećenje kože, ako ga imaš na koži preko dana. Retinol deluje kao eksfolijens iznutra. Naravno, kao rezultat ove eksfolacije koža može postati veoma osetljiva i mogu se javiti iritacije. Da bi se smanjile iritacije proredi upotrebu dok se koža ne navikne na tretman. Počni sa korišćenjem tretmana na svakih nekoliko dana, dok se koža ne navikne, kada se osećaš sigurnim počni sa svakodnevnim korišćenjem tretmana. S obzirom na povećanu osetljivost kože za vreme tretmana retinolom, moraš temeljno nanositi proizvod za zaštitu od sunca. Da bi koža bila zaštićena reko dana koristi proizvod za zaštitu od sunca sa visokom UVA i UVB zaštitiom.

Neželjeni efekti:

Ukoliko ti koža postane iziritirana zbog retinola, ne plaši se! Ovo je najučestaliji neželjeni efekat ovog sastojka. Možeš da primetiš da ti je koža postala crvena, suva i da se peruta, to je očekivano.                                   

Drugi neželjeni efekat je pogoršanje stanja, što znači da može postati gore nego pre nego što postane bolje. To je u pitanju ukoliko primetiš da se tvoje postojeće akne pogoršavaju, ali ako nastaju nove bubuljice to može biti alergijska reakcija na proizvod. U oba slučaja potraži savet dermatologa, da li treba nastaviti sa tretmanom i proći kroz fazu pogoršanja ili potražiti neko drugo rešenje.

Svedite neželjene efekte na minimum:

Nemoj se plašiti od malo perutanja, ali ako ti koža postane previše suva i neprijatna, postoje načini da se ublaže ovi neželjeni efekti. Najbolji pristup za one koji po prvi put probaju retinol je da ga koriste u malim količinama i ne previše često. Postepeno uvedi svoju kožu u tretman i smanji mogućnost da koža ekstremno reaguje.                                                                             

Za one koji se pitaju kada je najbolji period da započnu svoj tretman, leto je najbolji izbor ako se plašiš neželjenih efekata. Ukoliko započneš tretman zimi, svaka suvoća i iritacija se može pogoršati zbog hladnog vetra, grejanja i dugih toplih kupki.

Članak je samo uopštena informacija. Potrebno je da potražiš stručni savet pre nego što otpočneš bilo koji nov režim ili ponašanje.

Svi članci o: akne, retinol,

33423
|||

Rutina nege prilagođena tvojoj koži

KOREKCIJA
Img_KOREKCIJA

Otkrij više

KOREKTIVNA ŠMINKA
Img_KOREKTIVNA ŠMINKA

Otkrij više

Saznaj više o postupanju sa kožom sklonom aknama