free from spots

Otkrij sve što treba da znaš da se bolje boriš protiv akni i osećaš sigurnije u sebe

Čišćenje masne kože zahteva posebnu pažnju

Masna koža je česta pojava, uglavnom na licu i vlasištu. Nastaje kada lojne žlezde kože prekovremeno rade i proizvode previše sebuma. Ovakav tip kože zahteva posebnu pažnju prilikom čišćenja i nanošenja šminke. Šta nam savetuje dermatolog.

Šta opažate kod pacijenata koji se žale na masnu kožu?

Pacijenti mogu imati sjajnu kožu na centralnom delu lica, naročito na čelu i nosu..

Pore su proširene i koža je zadebljala. Kod najtežih slučajeva i prilikom dodira je primetan masni sloj. Seboreja na vlasištu čini kosu masnom i lepljivom. Pacijenti se često žale da imaju problem sa šminkanjem

Kako ih savetujete da čiste kožu?

Čišćenje masne kože zahteva posebnu pažnju.

Svojim pacijentima objasnim da koža uvek reaguje suprotno od onoga kako mi želimo: što žustrije pokušavamo da uklonimo sebum - koža ga više proizvodi, pokušavajući da ga nadoknadi. Zato je važno da koriste proizvode koji su posebno formulisani za ovaj tip kože, kako bi se izbeglo korišćenje nečega što kožu previše čisti. Često prepisujem micelarni rastvor ili mleko za čišćenje koje se ispire vodom. Uveče kožu treba nežno očistiti.

Šta preporučujete za hidriranje ovakve seboreične kože?

Paradoks je u tome što je uloga sebuma da zaštiti kožu od isušivanja.

Međutim, na površini masne kože se često javljaju ljuspice, ponekad uzrokujući seboreični dermatitis na središtu lica. Pacijetni tada moraju da koriste proizvode specijalno namenjene ovom tipu kože. Prepisujem kozmetiku na bazi vode, kako ne bismo dodavali ulje na masnoću. Biram hidrantne kreme koje matiraju kožu i čine je manje sjajnom.

Članak je samo uopštena informacija. Potrebno je da potražiš stručni savet pre nego što otpočneš bilo koji nov režim ili ponašanje.

Svi članci o: akne: masna koža,

33425
|||

Rutina nege prilagođena tvojoj koži

ČIŠĆENJE
Img_ČIŠĆENJE

Otkrij više

KOREKCIJA
Img_KOREKCIJA

Otkrij više

KOREKTIVNA ŠMINKA
Img_KOREKTIVNA ŠMINKA

Otkrij više

Saznaj više o postupanju sa kožom sklonom aknama