free from spots

Otkrij sve što treba da znaš da se bolje boriš protiv akni i osećaš sigurnije u sebe

Depresija: stvar prošlosti kod osoba sa aknama?

Psihološki aspekti akni se često previde čak i kada su razarajući. Želeli smo da saznamo koliko nas se oseća depresivno zbog svojih akni i koje je rešenje za ovo. Kontaktirali smo British Skin Foundation (BSF), fond koji finansira istraživanja bolesti kože, da saznamo šta treba da se zna o uticaju koji akne imaju na osobe koje od njih pate i kako se ovaj problem može tretirati.

FFS Mag article 30790 : Main article image (Aox-All-Rights-AdobeStock_90391065)

Akne i samopouzdanje

Skorašnja online anketa koju je BSF sproveo otkrila je sledeće, kada su članovi zajednice upitani o tome šta misle da je najviše pogođeno njihovim stanjem kože, 70% njih je navelo opadanje samopouzdanja kao najveći problem, 42% je navelo uticaj na njihov posao i više od polovine (56%) je navelo da je sklapanje prijateljstava jedan od najvećih problema kada je u pitanju bolest njihove kože. Iz saznanja BSF-a jasno je da se osobe pogođene aknama mogu osećati socijalno anksioznim, nesigurnim i to može dovesti do razvoja depresije i gorih stanja. 

1 od 6 adolescenata se samopovredi zbog akni

Prema studiji koju je BSF objavio (2012. godine), psihološki uticaj akni može biti izuzetno ozbiljan, a često se previdi i dovodi do osećaja usamljenosti i izolacije kod osoba sa ovim problemom. "Pacijenti sa aknama i mnogim drugim kožnim bolestima često se osećaju izuzetno loše zbog stanja svoje kože jer to utiče na njihovu samouverenost i sliku o sebi na toliko mnogo načina", kaže dr Bav Shergill, predstvanik BSF-a za javnost. "Uticaj kožnih bolesti je previše često podcenjen i nadamo se da će ova anketa privući pažnju na ovu činjenicu". Ono što je zabrinjavajuće je da je anketa otkrila da se 1 od 6 osoba (16%) samopovredila zbog svoje kožne bolesti. Neke od 125 osoba koje su učestvovale u anketi je čak izjavilo da je pokušalo samoubistvo, dok su neki kazali da su u nekom trenutku razmišljali o samoubistvu. Bilo kako bilo, nade ima i pronalaženje pravog tretmana za tebe je prvi korak ka čistoj koži i pozitivnijem posmatranju stanja.

Akne se mogu izlečiti

Uprkos tome koliko ozbiljan psihološki uticaj može biti, zapamti da je moguće tretirati fizičke nedostatke mnogo ranije no što se psihološki problemi mogu uspostaviti. "Postoji čitav spektar različitih tretmana koji se preporučuju, najčešći među njima su topikalni tretmani, oralni antibiotici, oralni kontraceptivi i kapsule izotretinoina čiji izbor zavisi od ozbiljnosti akni", kaže Matthew Gass predstvanik za komunikacije Britanskog dermatološkog društva, vodeće organizacije kada su u pitanju saveti za najbolju dermatološku praksu.

Članak je samo uopštena informacija. Potrebno je da potražiš stručni savet pre nego što otpočneš bilo koji nov režim ili ponašanje.

Svi članci o: akne, depresija,

33425
|||

Rutina nege prilagođena tvojoj koži

ČIŠĆENJE
Img_ČIŠĆENJE

Otkrij više

KOREKCIJA
Img_KOREKCIJA

Otkrij više

KOREKTIVNA ŠMINKA
Img_KOREKTIVNA ŠMINKA

Otkrij više

Saznaj više o postupanju sa kožom sklonom aknama