free from spots

Otkrij sve što treba da znaš da se bolje boriš protiv akni i osećaš sigurnije u sebe

Kako "beauty sleep" može da poboljša kožu sklonu pojavi bubuljica?

U danu zaista nema dovoljno sati. Odlazak na posao, kuvanje, vežbanje, ubacivanje vremena za porodicu i pokušavanje da ostanemo društveno aktivni zaista ne ostavlja vremena za bilo šta drugo! Sa toliko toga za postići, neki ljudi primećuju da im dani počinju ranije i da se završavaju kasnije.                                                                     
Iako većini nas nije potrebno nikakvo ohrabrenje da preležimo vikend, san je najčešće prva stvar koje se odričemo tokom nedelje kako bismo sve ostalo postigli. Ali, da li bi žrtvovanje recimo druženja zarad sna moglo da poboljša našu kožu?

FFS Mag article 30767 : Main article image (Aox-All-Rights-AdobeStock_73451809)

Kako spavanje može da poboljša moju kožu sklonu bubuljicama?

"Beauty sleep" definitivno nije mit. Dok spavamo naše telo radi da eliminiše toksine iz kože i isceljuje je i obnavlja. Tako da kada skratimo vreme spavanja direktno smanjujemo mogućnost tela da obavlja ove funkcije.

Inflamacija:

Nedostatak ili prekidanje sna može da dovede do oslobađanja hormona stresa. Ovo je loša vest za kožu koja je sklona bubuljicama jer tada dolazi do pogoršanja stanja inflamacije, posebno kod nepravilnosti i psorijaze. Povećana inflamacija može da dovede do pogoršanja bubuljica i povećanja osetljivosti. Ako spavaš pod stresom, tvoje telo će povećati produkciju glukokortikoida. Glukokortikoidi su steroidni hormoni koji ometaju rad imunog sistema i obično se koriste za lečenje onih koji imaju prekomerno aktivni imuni sistem. Prekomerna produkcija glukokortikoida može rezultirati abnormalnostima u strukturi i funkciji kože dovodeći do uslova za pogoršanje akni.

Noćni tretmani:

Dok spavate je najbolje vreme da neki tretmani za akne stupe na snagu. Retinol je sve popularniji sastojak u lečenju kože sklone bubuljicama. To je blaži oblik tretinoina, a funkcioniše tako što obnavlja ćelije kože i sužava pore. Najbolje je da se ova krema ili gel nanese pre odlaska na spavaje jer je obnova ćelija najjača tokom noći, novostvorena koža je vrlo osetljiva i ne bi trebalo da se izlaže suncu. Spavanje je od suštinskog značaja zato što će retinolski tretmani tvoju kožu učiniti visoko osetljivom na sunce.

Zamena tvojih jastučnica:

Ne, ne radi se o dramatičnom noćnom leku, ali bi moglo da spreči pojavu novih bubuljica i mnogo je korisnije nego što očekuješ.                                                                                               

Jastučnice su kao i četkice za šminkanje ili peškiri pune kućne prašine i masnoća kada se ne čiste redovno. Ovo se prenosi na našu kožu dok spavamo i moglo bi da bude odgovorno za blokiranje pora i pojavu novih bubuljica. Potrudi se da opereš svoju kožu pre odlaska u krevet i menjaj jastučnicu bar dvaput nedeljno ukoliko imaš nepravilnosti.

Kako da postignem bolji san?

Ako je ključ za lepu kožu bez bubuljica dobar noćni odmor, kako tebi to ide?

Jedi ranije:

Za početak, potrudi se da ne pojedeš prevelik obrok neposredno pre spavanja. Tvoj poslednji obrok tokom dana treba da se desi nekoliko sati pre odlaska u krevet. Obilan obrok koji nije praćen aktivnošću nije idealna situacija za naše telo da provari hranu i može dovesti do digestivnih problema i prekida sna.

Izbegavaj ekrane pre spavanja:

Ima smisla da se maksimalno opustiš  pre kraja dana. Ako radiš nešto što povećava tvoju budnost neće pomoći tvom telu da zna da si spreman da se ugasiš.

Povećaj dužinu svog spavanja

Većina studija sugeriše da je negde između sedam i devet sati adekvatna dužina spavanja.                                                       

Tako da ako ti je potreban još jedan razlog da malo odspavaš moglo bi da ti pomoge da se oslobodiš svojih bubuljica!

Članak je samo uopštena informacija. Potrebno je da potražiš stručni savet pre nego što otpočneš bilo koji nov režim ili ponašanje.

Svi članci o: akne, spavanje, lepota kože,

33424
|||

Rutina nege prilagođena tvojoj koži

ČIŠĆENJE
Img_ČIŠĆENJE

Otkrij više

KOREKCIJA
Img_KOREKCIJA

Otkrij više

KOREKTIVNA ŠMINKA
Img_KOREKTIVNA ŠMINKA

Otkrij više

Saznaj više o postupanju sa kožom sklonom aknama