ANTI-AGE SERUMI – JEDNOSTAVNA I NEPOGREŠIVA NEGA I PREVENCIJA STARENJA KOŽE

Article Read Duration 7 min čitanje

U RAZGOVORU SA DR NEVENKOM DOKMANOVIĆ, POZNATIM ESTETSKOM DERMATOLOGOM I STRUČNJAKOM NA PODRUČJU ANTI-AGEA, SAZNALI SMO SVE O POPULARNIM DERMATOLOŠKIM ANTI-AGE SASTOJCIMA U SERUMIMA – HIJALURONSKOJ KISELINI, VITAMINU C I RETINOLU – KOJI ŠTA ČINI ZA KOŽU, KOME SE KOJI PREPORUČUJE, KADA I KAKO IH NANOSITI I KAKO MEĐUSOBNO KOMBINOVATI U RUTINU ZA NAJBOLJE REZULTATE.

Česta pitanja koje dobIjam kao dermatolog su  - kada početi sa anti-age negom? Koji su proizvodi najefikasniji? Kako da imam zdravu, jedru i kvalitetnu kožu?

 

Već znate za čuvenu dermatološku izreku – koža sve pamti! Što znači da pravilna nega počinje od rođenja, kao i zaštita naše kože od štetnih faktora (naročito sunca), pa će kasnije u životu takva koža sporije stariti. Prevencija i lečenje  zapaljenskih procesa kože, kao što su akne, u pubertetu, takođe će sačuvati našu kožu od preveremenog starenja. Suštinski prava anti-age nega, počinje od 25-30 godine, do tada je dovoljno kožu dobro hidrirati i štititi od sunca. Posle 30. godine, uvodimo u negu neke od najvažnijih molekula anti-age, kao što su retinol, vitamin C ili hijaluron.To nikako ne znači da treba da preterujemo sa kremama, serumima i maskama, već samo koristiti odabrane efikasne proizvode. Moj moto je svakako što jednostavnija, a ipak smislena i efikasna nega.

 

Ono što naučno ali i empirijski, znaju dermatolozi – jeste da su serumi ti koji su zvezde svake anti-age nege. U savremenioj kozmetologiji serum predstavlja sredstvo za negu i lečenje kože koje se odlikuje veoma visokom koncentracijom aktivnih supstanci, i intenzivno deluje rešavajući konkretan problem. Kreme su sredstva komplesnijeg i raznovrsnijeg dejstva, koje duboko hidriraju i hrane kožu. Zaključak je da će serum brže i bolje rešiti neki naš problem. Još jedna razlika je i u tome što kremu biramo po tipu kože (suva, normalmna, masna), i po problemu (akne, dehidriranost, pegice, kapilari), a serum se bira nezavisno od tipa kože, jer je bitan samo problem koji rešavamo.

 

Odgovor  na pitanje kako da imate jedru i zdravu kožu jeste konstantna i dugotrajna upotreba seruma sa hijaluronom, vitaminom C i retinolom, uz dodatak vitamina B5.

 

Hijaluronska kiselina je veliki molekul i glavni sastojak našeg vanćelijskog matriksa. Njena glavna i magična osobina jeste da samo jedan molekul privlači i zadržava do 1000 molekula vode. Otuda i njena glavna funkcija – hidratacija. Upravo nam hijaluron daje koži mladalačku jedrinu, hidriranost i tonus. Ovaj molekul je moćan i u borbi sa oksidativnim stresom, tako da je bitan faktor u sprečavanju starenja koze. Već smo svi počeli da smatramo da su hijaluron i dobra hidtratacija sinonimi.

 

Upotreba Vitamina C (3 do 10%) u smislu topikalne aplikacije, najmanje 12 nedelja pokazuje smanjenje bora, smanjuje oštećenja proteinskih vlakana, smanjuje pojavu „grube“ kože i povecava produkciju kolagena. Topikalna primena vitamina C može imati terapijsko dejstvo za delimičnu korekciju regresivnih strukturnih promena povezanim sa starenjem.

Vitamin C poboljšava izgled foto oštećene kože i povećava sintezu  elastina i kolagena.

 

Retinol je još jedan moćan saveznik u borbi sa starenjem kože – njegova upotreba dovodi do vidljivog smanjenja bora, čak i dubokih, čini svetlijima pege i fleke, ujednačava boju i teksturu kože, stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, poboljšava tonus i popravlja cirkulaciju kože, što nam daje zdravu boju.

 

Vitamin B5 je decenijama poznat u dermatologiji. Osim u nezi kože, koristi se i u lečenju nekih stanja- kao što je jako suva, ali i oštećena koža. Koristimo ga i u kremama za negu kože naših beba i prati nas kroz ceo život. Sigurna sam da u svakoj kućnoj apoteci postoji bar jedna krema sa visokom koncentracijom Vitamina B – Pantotenske kiseline. Njegova uloga je bitna u hidrataciji kože, pa na taj način pomaže suvoj, iziritiranoj koži, koja neretko daje osećaj svraba ili peckanja, pa na taj način takve tegobe nestaju. Takođe je odlična prevencija crvenila, naročito tokom sunčanja, zbog svog antizapaljenskog dejstva. Ovaj, gotovo nezaobilazan sastojak krema, ima jaku moć regeneracije kože, pa potpomaže zarastanje rana. I naravno, njegov anti-age efekat je takođe bitan, a zasniva se na stimulaciji ćelija kože – fibroblasta, koji produkuju kolagen i elastin, što daje koži mladalačku čvrstinu i jedrinu.

 

KEEP IT SIMPLE!

 

Osnovni moto mog rada u dermatologiji. Jer ako dobro poznajete sve aktivne sastojke seruma i krema i na osnovu ekspertize procenite stanje kože pacijenta, možete zaista jednostavno da pomognete na putu zdrave i negovane kože.

 

Zato je dobitni dvojac anti-age nege Pure Vitamin C10 serum ujutru, i kao noćna nega  HYALU B5 Serum. Ili  za jači efekat jutro počinjemo sa HYALU B5 serumom, a na spavanje odlazimo sa magijom Retinol  B3 seruma. Tako je jednostavno!

 

Nemojmo zaboraviti i da osobe sa osetljivom kožom ranije dobijaju bore (čak 5 godina pre ostalih!), pa da nikako ne treba da se ustručavaju od upotrebe anti-age seruma. Njihova koža je najčešće podložna iritacijama, koje ubrazavaju starenje, ali je često i dehidrirana,što je opet negativan aspekt  za mladalački izgled. Proizvodi koje birate moraju biti namenjeni upravo osetljivoj koži (bez parfema, iritanasa, alkohola, parabena, konzervanasa), po mogućnosti da spadaju u tzv. medicinsku kozmetiku, iza koje stoje relevantna klinička ispitivanja, ne samo o efikasnosti, već  i o bezbednosti.

Vitamin C, Hyalu B5 i Retinol B3