PROČITAJTE STRUČNE SAVETE TATE I DERMATOLOGA, PROF. DR DUŠANA ŠKILJEVIĆA

Article Read Duration 7 min čitanje

U ekskluzivnom intervju sa prof. dr Dušanom Škiljevićem, specijalistom dermatologije razgovarali smo o nezi dečije kože sklone atopijskom dermatitisu u letnjim mesecima te smo pokušali da odgovorimo na najčešća pitanja koja roditelji postavljaju za svoje mališane vezana za svakodnevnu higijenu, kupanje u moru ili bazenu te zaštite od sunca kod osetljive dečije kože.

KOJA JE PREPORUKA ZA DECU SKLONU ATOPIJI – KUPANJE ILI TUŠIRANJE?

Sasvim mala deca se kupaju, jer ne mogu da stoje, a kasnije mogu i da se tuširaju. Ono što je važnije je da to kupanje-tuširanje bude kratko, 5-10 minuta, vodom odgovarajuće temperature (oko 30 stepeni), odgovarajućim proizvodima, ali i temeljno i pažljivo, da se uklone kruste i skvame.

IMA LI RAZLIKE U PREPORUCI TUŠIRANJA I KUPANJA U ZIMSKOM I LETNJEM PERIODU? (UČESTALOST, TOPLINA VODE ITD.)

U suštini nema.

POSTOJI LI ZIMSKA I LETNJA RUTINA ILI SE ISTA RUTINA KOD KOŽE SKLONE AD-U PRIMENJUJE TOKOM CELE GODINE?

Rutina se razlikuje utoliko što se, po pravilu, koža atopičara tokom zime lakše i više isušuje, iz više razloga: provodi se više vremena u prostorijama koje se slabije provetravaju, vazduh u prostorijama je suvlji zbog grejanja itd. Zato je tokom zime potrebna pojačana nega – učestalije korišćenje emolijentnih kremova i bogatije formulacije.

KAKO NAJBOLJE REŠITI PELENSKI OSIP TOKOM LETA ILI CRVENILO/IRITACIJU NA KOŽI?

Za blaže forme pelenskog osipa najbolji su barijerni emolijentni kremovi koji sadrže bakar ili cink, dok je za izraženije osipe praćene aktivacijom iritativnog dermatitisa i eventualnom gljivičnom infekcijom najbolje konsultovati dermatologa.

ŠTA JE NAJBOLJE ZA UBLAŽAVANJE UBODA OD KOMARACA KOD BEBE I DECE? KAKO SPREČITI ČEŠANJE?

Prvo, kao i uvek, najbolje je delovati preventivno – staviti mreže na prozore, koristiti repelente da ne bi došlo do uboda. Ako do uboda dođe, najefikasnije su hladne obloge i lokalni kortikosteroidi, a ukoliko je svrab izražen i kontinuiran, od pomoći mogu biti i antihistaminski sirupi.

IMA LI RAZLIKE U SIMPTOMIMA KOD ATOPIJE TOKOM GODINE? DA LI SE SIMPTOMI ATOPIJSKOG DERMATITISA POJAČAVAJU PREKO LETA ILI SU BLAŽI?

Tokom leta i sunčanog perioda godine simptomi AD su kod najvećeg broja pacijenata značajno blaži.

DA LI SE PREPORUČUJE DA SE DETE KOJE PATI OD ATOPIJSKOG DERMATITISA KUPA U MORU? DELUJE LI MORSKA VODA BLAGOTVORNO ILI MOŽE POGORŠATI STANJE KOŽE?

Boravak a moru, uključujući i kupanje, je blagotvoran za decu sa atopijskim dermatitisom. Morska voda ne prija jednom delu dece sa aktivnim, upaljenim, «vlažnim» ekcemom, jer može dodatno da iritira kožu.

ŠTA JE SA KUPANJEM U BAZENU? SME LI DETE KOJE PATI OD ATOPIJE DA SE KUPA U BAZENU (HLOR)?

Hlor takođe može da iritira kožu, posebno ukoliko postoje zone akutnog ekcema. Međutim, kupanje u bazenu nije zabranjeno, već se savetuje pojačana nega nakon kupanja.

SME LI DETE ČIJA JE KOŽA SKLONA ATOPIJI DA SE MAŽE KREMAMA ZA ZAŠTITU OD SUNCA?

Dete čija je koža sklona atopiji sme i mora da koristi kremove za zaštitu u periodu dana kada boravi napolju, odnosno kada je izloženo suncu. Postoje posebne formulacije kremova za visokim faktorom zaštite koje su prilagođene deci sa atopijskom konstitucijom i dermatitisom.