SAVET STRUČNJAKA
U SVAKODNEVNIM SITUACIJAMA

Article Read Duration 8 min čitanje

Posekotine, ogrebotine, žuljevi, pelenski osip, osjetljiva i nadražena koža problemi su koji ljude prate gotovo svakodnevno tokom celog života, od najranijeg detinjstva do trećeg doba. Kako najefikasnije rešiti ove probleme te što uvek imati u medicinskom „SOS“ ormariću u svakom kućanstvu savetuje nam dr Marta Terzić, specijalista dermatovenerologije.

DECA SU VRLO NESTAŠNA, PA ČESTO PADAJU, POSEBNO NA KOLENA I NAKON RANA I KRASTE ZNA OSTATI I OŽILJAK. ŠTA SAVETUJETE RODITELJIMA ŠTA PREDUZETI DA RANA BRŽE ZARASTE I DA NE OSTANE OŽILJAK?

 Na svu sreću koža kod mladih osoba ima veliku sposobnost regeneracije, ali mogućnost stvaranja ožiljaka i pigmentacija na mestu povrede svakako nije  isključena. Mlada koža koja se stvori na mestu povrede je osetljiva i treba je ojačati i zaštiti. Pri odabiru lokalnih preparata treba voditi računa i o uzastu, jer  mnogi preparati za prevenciju stvaranja ožiljaka nisu adekvatni za dečiji uzast. Moj izbor i savet je korišćenje Cicaplast Baume B5 krema, jer je bezbedna formulacija, koja omogućava odličnu regeneraciju kože. Pri izlaganju sunčevim zracima savetujem isti krem sa SPF 50+ zbog prevencije stvaranja hiperpigmentacija.

VELIKI PROBLEM RODITELJIMA PREDSTAVLJA PELENSKI OSIP KOJI SE U NEKIM PERIODIMA ZAISTA ZNA JAKO AKTIVIRATI PA JE DETE JAKO PLAČLJIVO I BOLI GA. ŠTA JE NAJBOLJE PREDUZETI DA SE PELENSKI OSIP SMIRI?

 Pelenski osip je čest problem čijem javljanju doprinosi upotreba pelena, koja u kontaktu sa kožom dovodi do  iritacije i povećava vlažnost, što može pospešiti razvoj bakterijske ili gljivične infekcije, kada je neophodno lečenje od strane dermatologa.  Naročito su osetljiva deca koja su atopičari i imaju sklonost ka stvaranju ekcema. Da bi se smanjila iritacija neophodna je redovna higijena i menjanje pelena, kao i promena vrste pelena. Savetuje se korišćenje preparata koji će smanjiti iritaciju, a ujedno praviti zaštitini film na koži.  Idealni preparati za ovu indikaciju su Cicaplast Baume B5 sprej i krem. Sa pojavom prvih znakova iritacije savetuje se primena Cicaplast Baume B5 krema, koji će smiriti kožu i zaustaviti dalje širenje iritacije. U slučaju izražene kliničke slike u vidu crvenila, vlaženja i bolne osetljivosti savetuje se primena Cicaplast Baume B5 spreja 5-7 dana, nakon čega treba nastaviti sa upotrebom krema.

ČESTO PRILIKOM KUVANJA I PRIPREMANJA HRANE ZNAMO SE OPEĆI I TA RANA JAKO BOLI. ŠTA SAVETUJETE KAO PRVU POMOĆ KOD OPEKOTINA?

Prva pomoć kod opekotine je veoma jednostavna. Potrebno je oko  15 min  staviti opečenu regiju ispod mlaza čiste i hladne vode. Stavljanje bilo kakvih melema se ne savetuje , jer se time povećava mogućnost infekcije i sprečava hlađenje kože. U slučaju dubljih opekotina i opekotina sa plikovima ne savetuje se otvaranje istihi potrebno je potražiti pomoć lekara. Kod površnih opekotina i nakon zarastanja dubljih savetuje se korišćenje preparata koji će ubrzati epitelizaciju, smanjiti bolnu osetljivost i delovati antiseptično. Cicaplast Baume B5 sprej je odličan za prvih 5-7 dana , zatim nastaviti sa Cicaplast Baume B5 kremom.

NAKON RAZNIH ETETSKIH TRETMANA KOŽA LICA ZNA BITI CRVENA I IZIRITIRANA. KAKO JE UMIRITI I OBNOVITI?

Estetski tretmani koji se koriste za poboljšanje kvaliteta kože nekoliko dana nakon tretmana često prave iritaciju u vidu crvenila i osećaja peckanja i žarenja. Najčešće se koriste tretmani laserima, dermapenom i hemijski pilinzi, koji dovode do stvaranja željenih mikropovreda kože i eksfolijaciije površnog sloja kože, koji moćno stimulišu stvaranje novog kolagena, regeneraciju i uklanjanje nepravilnosti kože. Nakon ovih tretmana neophodno  je smanjiti mogućnost infekcije, obezbediti dobru hidriranost, ubrzati epitelizaciju i smanjiti subjektivni osećaj peckanja i žarenja. Cicaplast Baume B5 sprej u prvih nekoliko dana, a zatim Cicaplast Baume B5 gel ili krem u zavisnosti od tipa kože zadovoljavaju sve potrebe nakon ove vrste estetskih tretmana i neophodni su u dermatološkoj praksi. Da bi se sprečilo nastajanje hiperpigemntacija zbog izlaganja sunčevim zracima nakon ove vrste intervencija savetujem Cicaplast Baume B5 krem SPF 50+.

SVE VIŠE LJUDI PATI OD ALERGIJA I CRVENILA KOŽE. KOŽA IM JE JAKO OSETLJIVA I BRZO SE MOŽE IZIRITIRATI. KAKO SMIRITI KOŽU I VRATITI JOJ PRIJATNOST?

Različiti faktori mogu uticati  na pojavu alergija i crvenila kože. Sve su češće alergije nakon izlaganja kože sunčevim zracima, ali i u kontaktu sa raznim alergenima, kao što su biljke, hemijske supstance, hrana... Promene na koži su uglavnom u vidu crvenila praćenog subjektivnim osećajem svraba, mada kliničke slike mogu biti različite i često zahtevaju dermatološku terapiju. Potrebno je izbegavati kontakt sa provocirajućim fakorima, tj alergenima, a za  ojačanje barijerne funkcije kože, smirivanje i  hidriranje kože, kao  i smanjenje osećaja neprijatnosti uz dermatološku terapiju savetujem Cicaplast Baume B5 krem. 

PREPORUČUJETE LI ČESTO KREME/BALZAME SA PANTENOLOM? AKO DA, ZA KOJE SVE INDIKACIJE?

Dobro su poznati blagotvorni efekti pantenola ili provitamina B5 na kožu.  Pantenol ima trostruko desjtvo, a to su: regeneracija, hidratacija i umirujući efekat. Ubzava epitelizaciju  tako što podstiče stvaranje novih ćelija, čime obnavlja barijernu funkciju kože  i stimuliše regeneracije oštećene kože. Poboljšava hidriranost, čime koža postaje elasična i meka na dodir, što u kombinaciji dovodi do  umirujućeg efekta i smanjenja iritacije.  Idealan je za suvu kožu i kožu sklonu perutanju. Velika je podrška u lečenu raznih dermatoloških problema, kao što su ekcemi, psorijaza, kontaktni dermatitisi... Takođe ima bitno mesto u estetskoj medicini, kako za negu kože, jer poboljšanjem kvaliteta kože smanjuje vidljivost bora, tako i nakon raznih estetskih procedura za bržu regeneraciju i oporavak.

PREFERIRATE LI VIŠE FORMU SPREJA ILI KREME/BALZAMA? ZA KOJI TIP OZLEDE JE BOLJE KORISTITI KOJI FORMAT?

Više faktora utiče na odabir preparata. Za povrede i iritacije na  teško dostupnim mestima,  savetujem 5-7 dana upotrebu spreja, a nakon toga kreme ili balzama. Preparat u formi gela je pravi izbor za masnu kožu, dok su krema i balzam pogodniji za suvi tip kože.

ŠTA JE PO VAMA NEOPHODNO IMATI U MEDICINSKOM „SOS“ ORMARIĆU U SVAKOM DOMAĆINSTVU?

 "SOS" ormarić je neophodan u svakom domaćinstvu. Za zbrinjavanje povreda nastalih u kućnim uslovima  treba da sadrži antiseptični sprej za dezinfekciju povreda i nekoliko  sterilnih gaza i flaster. Za prvu pomoć kod lakših opekotina, oderotina, iritacija kože defititivno su neophodni preparati koji umiruju i obnavljaju kožu, a moja preporuka su Cicaplast Baume B5 preparati, od kojih bih izdvojila sprej i balzam.

CICAPLAST

EKSPERTSKA LINIJA PROIZVODA ZA OBNAVLJANJE BARIJERNE FUKCIJE KOŽE