#FreeFromSpots

Reši se bubuljica uz pomoć 12  Youtubera i dermatologa

Saveti stručnjaka

Akne i emocije: pravi psihološki uticaj akni

v_article-psychological_impact

Akne su problem sa kojim se većina nas susreće u nekom periodu života: pogađa 80% mladih i gotovo 40% odraslih žena. [1] Doktori danas sve više priznaju posledice koje akne imaju na samopouzdanje i samopoštovanje.


“Obično se javljaju kod adolescenata koji su tada najosetljiviji. U tim godinama upoznaju sami sebe i stvaraju veze sa vršnjacima, a akne im to otežavaju. To nije opasno stanje, ali mladi se osećaju neprijatno u vlastitoj koži. Narušena im je slika o njima samima, kao i samopoštovanje“, objašnjava dermatolog dr Philippe Beaulieu.


Mnoge studije su pokazale da osobe sa aknama imaju simptome anksioznosti i depresije, kao i osećaj manje vrednosti. Moguće je čak i da utiču na efikasnost na poslu ili u školi [2]. To stanje ima tako jak efekat da su doktori osmislili pomagala za procenu kojima se mere njegovi uticaji na pacijente poput indeksa nesposobnosti u vezi akni (ADI). 


A ta nesposobnost može trajati decenijama pošto akne čudesno ne nestaju nakon 18. godine! U stvari, sve je veći broj odraslih žena sa tim stanjem. Mnoge žene, iscrpljene periodičnim izbijanjem akni tokom celoga života, jednostavno odustaju od lečenja i pate u tišini – posebno iz razloga što psihološke posledice akni nisu proporcionalne njihovoj jačini.


“Kad novi pacijent dođe, uvek napomenem da je napravio najvažniji korak – zatražio je pomoć i ne prolazi kroz to sam. Zajedno radimo na tome da koža bude čišća, a pogled na svet lepši! To je najveća nagrada u mom poslu!”


Kliknite OVDE i otkrijte isprobana i proverena dermatološka rešenja za kožu sklonu aknama.


(1) Ann Dermatol Venereol., novembar 2010.; 137 Suppl 2:S49-51. doi: 10.1016/S0151-9638(10)70024-7. [Novi podaci o epidemiologiji akni]. Dréno B.(2) Psihološki i emotivni uticaj akni i efekat lečenja izotretinoinom. Br J Dermatol 1999; 140:273-82.Kellett SC, Gawkrodger DJ.