#FreeFromSpots

Reši se bubuljica uz pomoć 12  Youtubera i dermatologa

Saveti stručnjaka

Akne - rešenja i lečenje

v_article-solution_treatment.jpg

Kad je reč o koži sklonoj aknama, samo je jedno pitanje svima na pameti – kako se rešiti bubuljica i to brzo? Naš saradnik, dermatolog dr Philippe Beaulieu, nudi svoje stručne savete kako ukloniti bubuljice i očistiti ten.

Čudotvorni lek protiv bubuljica? Drži se svoje nege

Koja su najbrža rešenja u lečenju akni?

Mnogi pacijenti dolaze u kliniku tražeći lek za akne koji deluje preko noći i mogu u potpunosti razumeti zašto žele brzo delovanje. Ali zapravo su potrebne nedelje, a ne sati da se vide rezultati, a za čistu kožu ključna je doslednost. Ali, samo se 30-50% pacijenata zaista drži rutine lečenja: započinju sa najboljom namerom, a potom gube veru kad se stvari ne menjaju preko noći i zato je akne teško pobediti.

Koje su metode dermatolozima najdraže u borbi protiv bubuljica?

Doktori imaju celi arsenal efikasnih tretmana, dermokozmetičkih proizvoda ili lekova koje je potrebno prilagoditi stanju akni.

Za blage akne (nekoliko mitisera i malih bubuljica na manje od 50% lica)

Preporučujem nanošenje dermokozmetike i/ili proizvoda sa benzoil peroksidom ili proizvoda sa retinoidom poput adapalena za otčepljivanje pora.

Za umerene do jake akne (komedone, bubuljice i ponekad nodule na više od polovine lica)

Kombinujem iste topičke tretmane sa oralnim antibioticima poput doksiciklina za uništavanje bakterija koje uzrokuju bubuljice.

Za vrlo jake akne (po celom licu uz prisutne ciste/nodule)

Propisujem vrlo snažan tretman izotretionoin. Ciljano deluje na prekomernu proizvodnju masnoća u samom središtu problema. Ali, ovaj lek je jak i može imati ozbiljne nuspojave. Potrebno ga je oprezno propisivati.

Kažete da je strpljivost vrlina. Ali, postoji li nešto što će ubrzati rezultate?

Uvek preporučujem kombinaciju propisanih lekova i pametnih dermokozmetičkih rešenja. Biraj proizvode za čišćenje sa ujednačenim pH i bez sapuna, kao i hidratantne nege bez ulja. Kad je reč o šminki, potraži nekomedogene formule koje ne začepljuju pore. Budite uvereni da propisani lekovi mogu bolje delovati uz inovativna dermokozmetička rešenja.