#FreeFromSpots

Reši se bubuljica uz pomoć 12  Youtubera i dermatologa

Saveti stručnjaka

Akne u gradu: zašto su sunce, stres i zagađenje glavni neprijatelji lepote?

v_article-acne_city.jpg

Preopterećeni i neispavani stanovnici grada sa mnoštvom obaveza već su navikli da u ogledalu vide umorne crte lica i ten bez sjaja. Ali, da li ste znali da gradsko okruženje može da pogorša tvoje akne? Saznaj kako sunce, smog i stres nepovoljno deluju na tvoj ten i kako se boriti protiv njih, kao i zaustaviti nastanak gradskih akni!

Čestice gradskog zagađenja mogu prodreti u kožu

Jedan od najvećih gradskih stresova je zagađenje. Sitne čestice prašine poznate i kao PM 2.5 mogu se provući kroz zaštitnu barijeru kože i napraviti štetu. One pokreću lančanu reakciju koja započinje oksidacijom sebuma na površini kože, a sledi povećana tvorba masnoće i hiperkeratinizacija – više mrtvih ćelija na površini.


Krajnji rezultat? Mitiseri se pogoršavaju, a mogu izbiti i nove bubuljice.


Svi pričaju o opasnosti od zagađenja, ali koji tip dnevne nege može pomoći koži da se zaštiti? Teksture koje sprečavaju prianjanje i koje deluju protiv lepljenja čestica zagađenja na kožu su dobar početak.

Izlaganje suncu može pogoršati akne - čak i ako ste oduvek mislili drugačije!

UV svetlost je drugi neprijatelj lepote (da, sunčani dan ima i svoje loše strane!). U stvari, jedini mit o bubuljicama koji nikada ne umire jeste da je sunce prijatelj kože sklone aknama. Netačno! Preplanulost kratkoročno tvoj ten čini ujednačenijim, ali isušujući efekat sunca uzrokuje prekomerno zamašćivanje kože nakon praznika. Masnoća u kombinaciji sa zadebljalim gornjim slojem kože začepljuje pore i sprečava pravilno lučenje sebuma.


Krajnji rezultat? Sunce menja svojstva kože i čini je sklonijom aknama.


Koži je potrebna posebna zaštita od UV zraka. Prvi korak? UV zaštita širokog spektra koja pokriva i UVA i UVB zrake. Odaberi fluid nemasne i nekomedogene teksture.

Ster pogoršava stanje kože sklone nepravilnostima

Prekovremeni rad, ispiti ili rokovi, žestoka konkurencija... Jesi li ikad primetila/primetio da tvoj ten pati u takvim životnim periodima? Nisi sama/sam: naučna istraživanja dokazuju vezu između visokog nivoa stresa i jačine akni (1). Istina je da doktori još ne poznaju u celosti uticaj stresa, ali smatra se da hormoni stresa podstiču lojne žlezde na prekomerno lučenje masnoće što uzrokuje pojavu nepravilnosti na koži.


Krajnji rezultat? To nije plod tvoje mašte - stres je zaista pokretač akni. Kad je reč o gradskom stresu, svaka osoba bi trebalo da pronađe svoj način kako ostati u zenu: izlasci sa prijateljima, odlazak u teretanu ili jednostavno sklanjanje od monitora – odvoji malo vremena za sebe... Tvoja koža će ti biti zahvalna!

(1)   (1) Acta Derm Venereol. 2007.;87(2):135-9. Ispitivanje psihološkog stresa, lučenja sebuma i akni kod adolescenata. Yosipovitch G, Tang M, Dawn AG, Chen M, Goh CL, Huak Y, Seng LF.