Koža Vaše bebe

Čak i ako je fiziologija Vaše kože i kože Vaše bebe ista,
one ipak funkcionišu drugačije.

Akne i temenjača: kako negovati Vašu bebu?

U mesecima koji slede nakon rođenja bebe su sklone dečjim patologijama kože i upalama. Dva najščešća i najpoznatija takva stanja jesu akne i temenjača. Iako nema mesta brizi jer ta stanja obično nestaju sama od sebe, donosimo Vam nekoliko saveta kako ih tretirati ako se pojave.

Akne kod beba

Akne se kod beba mogu pojaviti tokom prve dve nedelje nakon rođenja u obliku bubuljica na licu, posebno na obrazima, čelu, bradi i povremeno vratu. Koža na i oko bubuljica poprima crvenu boju što se može pogoršati kad je toplo ili kad je beba uznemirena.

Akne se obično očiste bez dermatološkog tretmana nekoliko meseci nakon izbijanja. Protiv nadraženosti kože tokom kupanja ili tuširanja možete koristiti LIPIKAR Syndet AP+ koji je nežan prema osetljivoj koži beba. Neka Vam La Roche-Posay termalna izvorska voda bude pri ruci kako biste je mogli raspršiti po licu i ostalim zahvaćenim delovima tela i smiriti kožu Vaše bebe.

Preporuke

Iako nije potrebno tretirati akne kod beba, treba paziti da ne koristite proizvode ili tretmane koji pogoršavaju stanje kože beba poput sapuna bogatih lipidima, masnih krema ili proizvoda protiv akni za mlade i odrasle.

Temenjača

Uglavnom je uzrokuje višak sebuma na vlasištu i prisutna je u obliku crvenih fleka na bebinoj glavi. Obično se javlja kod dece u uzrastu  od 8 meseci. Više faktora utiče na nastanak temenjače poput ekcema u prošlosti, naslednih predispozicija ili prisutnosti majčinih hormona u bebinom organizmu.

Nežno masirajte bebino vlasište posebnim proizvodom za pranje kao što je Lipikar Syndet AP+ svaki dan u vreme kupanja ili tuširanja. To će omekšati naslage i odvojiti ih od vlasišta i na kraju će same otpasti. Na kraju kupanja raspršite La Roche-Posay termalnu izvorsku vodu i smirite bebinu kožu.

Preporuke

Za sprečavanje infekcije izbegavajte češanje.