Dnevnik moje osetljive kože

Biološki sat osetljive kože

Img_Biološki sat osetljive kože

Iznenađujuće, osetljiva koža nije tip kože u pravom smislu reči. Zapravo, može zahvatiti bilo koji tip kože, od masne kože sklone aknama kod tinejdžera do suve i zrele kože. Osobina koja odlikuje sve osetljive je kože je prejaka reakcija na bezazlene stimulanse iz okruženja ili iz kozmetičkih proizvoda.

Ono što osetljivu kožu čini zaista jedinstvenom je način na koji se razvija vremenom: tokom jednog sata, dana, godine ili života... hormonalni faktori i faktori iz okruženja mogu da menjaju lice osetljivoj koži.

Dan u životu osetljive kože

Koža je biološki programirana na 24-časovni ciklični ritam, što utiče na njenu osetljivost. Tokom noći, niži nivoi antiinflamatornog hormona kortizola u kombinaciji sa porastom nivoa histamina koji izaziva osećaj svraba mogu da povećaju osetljivost koże. Rezultat? Neprijatno buđenje sa upaljenom i zategnutom kožom koja svrbi.

Ali to je samo pola priče. Zapravo, iako je je koža delimično kontrolisana unapred programiranim fiziološkim mehanizmima, svakodnevna rutina žene podjednako je važna.

Započinjete dan dugim toplim tuširanjem, nakon čega izlazite na zagađenu ulicu. Pokupite kafu na putu do klimatizovanog radnog mesta. Nađete se sa prijateljima na ručku i uživate u začinjenim jelima u sunčanim baštama restorana, potom je vreme haotični raspored popodnevnih sastanaka. Posle posla, svraćate u teretanu da vežbate pre nego što se uputite ka svom omiljenom baru da pijete koktele sa svojim prijateljicama...Da li Vam nešto od ovoga zvuči poznato?

Istina je da svaki od ovih svakodnevnih momenata- temperaturne promene i promene u vlažnosti, zagađenje, kofein, začinjena hrana, sunce, stres, fizička aktivnost, alkohol– mogu pogoršati stanje osetljive kože.

Sensitive skin through the seasons

Osetljiva koža voli stabilnost, a ne promene. Proleće i jesen su najnepovoljnija godišnja doba za kožu jer su promenljivi vremenski uslovi. Zbog svoje oslabljene barijere i preosetljivih nervnih završetaka, koža nema vremena da se navikne na brze promene u temperaturi i vlažnosti, što vodi u veću osetljivost.

U svakom godišnjem dobu javlja se povećan nivo polena od različitih vrsta biljaka. U proleće, preovlađuje polen drveća, tokom leta je sezona trava, a jesen se povezuje sa polenom korova. Svaki talas polena ima potencijal da izazove alergijske manifestacije na koži. Za mnoge ljude, ovo vodi ka predvidivim usponima i padovima osetljivosti kože tokom godine.

Osetljiva koža kroz generacije

Uz ciklični ritam kože i sezonske promene, dugotrajne fiziološke promene mogu dosta da utiču na nivo osetljivosti kože.

  • Koža beba: sa zaštitnom barijerom koja je još uvek u razvoju, koža beba je veoma sklona crvenilu i iritacijama.  Kada govorimo o kozmetici manje je uvek bolje.
  • Koža tinejdžera: sa ciljem da kontrolišu svoju masnu i aknamam sklonu kožu, tinejdžeri često koriste grube proizvode za čišćenje i abrazivne pilinge, tako ostave kožu bez svoje prirodne odbrane i povećaju osetljivost.
  • Trudnoća i menopauza: hormonalne promene utiči na lučenje sebuma, što može da dovede do slabljenja funkcije barijere. Isti hormoni utiču i na krvne sudove , čime može da se pogorša crvenilo.
  • Zrela koža: kako godine prolaze, na koži se dešavaju karakteristične promene. Aktivnost sebacealnih žlezda se smanjuje, dok epidermis i dermis postaju tanji. Često dehidrirana sa oslabljenom zaštitnom barijerom, zrela koža je posebno ranjiva na spoljašnje agresivne uticaje.

Kako kožu održati stabilnom

Osetljiva koža se stalno menja pod uticajem mnogih unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Da bi se zadržao balans i smanjila osetljivost, pri ruci su stručna dermokozmetička rešenja za negu kože.