Razjašnjeno naukom

Dermatolog Nevenka Dokmanović – „Koristeći istovremeno serum, kremu i kremu za područje oko očiju zaokružujemo negu i maksimizujemo njen efekat“

Img_Dermatolog Nevenka Dokmanović – „Koristeći istovremeno serum, kremu i kremu za područje oko očiju zaokružujemo negu i maksimizujemo njen efekat“

Vodeći dermokozmetički brend za negu osetljive kože La Roche-Posay predstavio je dva nova proizvoda unutar Hyalu B5 linije za negu protiv bora i punoće kože – hidratantnu kremu i negu za područje oko očiju namenjenu svim tipovima kože i za sve starosne grupe. Tajna novih Hyalu B5 proizvoda leži u jedinstvenoj hidratantnoj, obnavljajućoj formuli sa dve čiste hijaluronske kiseline i vitaminom B5 koji vraća koži punoću i pomaže kod obnove barijere kože, kao i područja oko očiju i smanjuje osećaj neprijatnosti.

dr. Dokmanovic

Kako bismo saznali više o ovoj formuli i benefitima hijaluronske kiseline i vitamina B5, razgovarali smo sa Nevenkom Dokmanović dr. med. spec. dermatovenerologije, koja je otkrila i kada je najbolje početi sa anti-age negom kože.

Hijaluronska kiselina je sve popularniji sastojak u kozmetičkim proizvodima. Po čemu je toliko posebna i zašto su proizvodi sa hijaluronskom kiselinom toliko traženi?

Hijaluronska kiselina je veliki molekul i glavni sastojak našeg vancelijskog matriksa. Njena glavna i magična osobina jeste da samo jedan molekul privlači i zadržava do 1000 molekula vode. Otuda i njena glavna funkcija – hidratacija. Upravo nam hijaluron daje koži mladalačku jedrinu, hidriranost i tonus. Ovaj molekul je moćan i u borbi sa oksidativnim stresom, tako da je bitan faktor u sprečavanju starenja kože. Već smo svi počeli da smatramo da su hijaluron i dobra hidratacija sinonimi.

Koje su prednosti korišćenja kozmetičkih proizvoda sa vitaminom B5? Zašto je taj sastojak bitan u nezi kože?

Vitamin B5 je decenijama poznat u dermatologiji. Osim u nezi kože, koristi se i u terapiji nekih stanja - kao što je jako suva, ali i oštećena koža. Koristimo je i u kremama za negu kože beba, i prati nas kroz ceo život. Sigurna sam da u svakoj kućnoj apoteci postoji bar jedna krema sa visokom koncentracijom Vitamina B – Pantotenske kiseline. Njegova uloga je bitna u hidrataciji kože, jer tako pomaže suvoj, iziritiranoj koži, koja neretko daje osećaj svraba ili peckanja, i na taj način takve tegobe nestaju. Takođe je odlična prevencija crvenila, naročito tokom sunčanja, zbog svog antizapaljenskog dejstva. Ovaj, gotovo nezaobilazan sastojak krema, ima jaku moć regeneracije kože, i potpomaže zarastanje rana. I naravno, njegov anti-age efekat je takođe bitan, a zasniva se na stimulaciji ćelija kože – fibroblasta, koji produkuju kolagen i elastin, što daje koži mladalačku čvrstinu i jedrinu.

Kada je pravo vreme da se počne sa korišćenjem anti-age proizvoda?

Već znate za čuvenu dermatološku izreku – koža sve pamti! Što znači da pravilna nega počinje od rođenja, kao i zaštita naše kože od štetnih faktora (naročito sunca), pa će kasnije u životu takva koža sporije stariti. Prevencija i lečenje  zapaljenskih procesa kože, kao što su akne, u pubertetu, takodje će sačuvati našu kožu od preveremenog starenja. Suštinski prava anti-age nega, počinje tek od 30. godine, do tada je dovoljno kožu dobro hidrirati i štititi od sunca. Posle 30. godine, uvodimo u negu neke od najvažnijih molekula anti-age, kao što su retinol, vitamin C ili hijaluron. To nikako ne znači da treba da preterujemo sa kremama, serumima i maskama, već samo koristiti odabrane efikasne proizvode.

Da li je istina da je koža oko očiju drugačija od kože na licu? Da li to znači da je potrebna posebna nega baš za područje oko očiju?

Koža oko očiju je najtanja i najosetljivija koža ne samo na našem licu, nego i na telu. Ona ne samo da ima manji broj lojnih žlezda (koje nam obezbeđuju prirodnu hidrataciju i zaštitu kože, pa je samim tim ona ranjivija), već ima i smanjenu količinu kolagena, pa joj je i kvalitet smanjen. Takođe, ovaj deo lica je izložen intenzivnoj mimici, ne samo tokom smejanja, već i kada se mrštite, ljutite i pričate, što je dodatno čini ranjivom. Iz svega proizilazi, da nikako ne smemo zaboraviti negu kože oko očiju, čak i kada vas mrzi da stavljate kremu na lice, ipak stavite bar na ovaj deo.

Koliko je važno da proizvod za negu područja oko očiju nema mirisa?

Zbog svoje ranjivosti, ova nežna i fragilna koža, izuzetno je osetljiva. Češće nego bilo koja druga reaguje alergijskim reakcijama i iritacijama, i u ordinaciji dermatologa, nisu retki pacijenti koji imaju problem sa kožom oko očiju u smislu otoka, crvenila, svraba i peckanja, iako u suštini nemaju takav problem sa kožom lica. Zato preporučujem korišćenje krema koje su specijalno namenjene samo za ovu regiju, i najčešće ne sadrže ili sadrže u maloj količini parfeme, koji mogu biti moćan iritans, ali i konzervanse. Važno je upamtiti da kremu za kožu oko očiju možete koristiti i na licu, ali krema koja je namenjena koži lica, ne sme da se koristi za kožu oko očiju.

Na kojem delu lica prvo možemo da primetimo znakove starenja kože?

Svi koji su prešli 30-u znaju odgovor na ovo pitanje. Uvek prvo zasmetaju, jer se uvek tu prvo i pojave borice oko očiju. Bez obzira na tip kože (suva, normalna, masna), koža oko očiju je ipak najtanja i najranjivija.

Ima li razlike između anti-age seruma i anti-age krema? Kome preporučujete koji?

Za početak da objasnim osnovnu razliku između seruma i kreme. U savremenoj kozmetologiji serum predstavlja sredstvo za negu i terapiju kože koje se odlikuje veoma visokom koncentracijom aktivnih supstanci, i intenzivno deluje rešavajući konkretan problem. Kreme su sredstva kompleksnijeg i raznovrsnijeg dejstva, koje duboko hidriraju i hrane kožu. Zaključak je da će serum brže i bolje rešiti neki naš problem. Još jedna razlika je i u tome što kremu biramo po tipu kože (suva, normalna, masna), i po problemu (akne, dehidriranost, pegice, kapilari), a serum se bira nezavisno od tipa kože, jer je bitan samo problem koji rešavamo.

Postoje li neki anti-age proizvodi koje mogu da koriste žene svih tipova kože i svih starosnih grupa?

Ne postoji panacea, krem ili serum koji će izlečiti sve i svakome. Ali nešto približno tome su kozmetička sredstva sa Vitaminom B5, koji sam već pomenula, koristimo i u kremama za bebe, ali i u starijem dobu. Takođe kreme i serumi  sa  Vitaminom C, je nešto što godinama preporučujem (i koristim lično), svima bez obzira na tip kože već posle 25. godine. Vitamin C daje sjajnu, svežu, blistavu kožu, i hrabro se bori sa slobodnim radikalima, odnosno usporava starenje i poboljšava kvalitet kože.

Da li ćemo da imamo bolji anti-age efekat ako koristimo celu anti-age rutinu – serum, kremu i kremu za područje oko očiju – nego ako koristimo samo jedan anti-age proizvod?

Anti-age efekat umnogome zavisi od pravilnog izbora kozmetičkog sredstva, ali i načina upotreba, kod određenog tipa kože. Ukoliko imate masnu kožu najbolji efekat će dati korišćenje seruma, a neće se postići efekat „zapušene“ kože. Kod normalne kože, ujutru je najbolja kombinacija seruma, a onda nanošenje kreme, a uveče preporučujem samo serum. Njegova lagana struktura dozvoljava koži da „diše“ preko noći, kao i da dopusti našem sebumu da hidrira i zaštiti kožu. Kod suve kože najbolje je i ujutru i uveče koristiti i serum i kremu, jer je to jedini način da joj se obezbedi uspeh u anti-age borbi. I naravno, svaka koža zahteva krem oko očiju, ona mlađa samo ujutru, a starija i ujutru i uveče.

Mogu li žene sa osetljivom kožom da koriste anti-age proizvode? Ako da, na šta trebaju da obrate pažnju kod izbora prave anti-age rutine nege?

Žene sa osetljivom kožom moraju koristiti anti-age proizvode. Njihova koža je najčešće podložna iritacijama, koje ubrazavaju starenje, ali je često i dehidrirana, što je opet negativan aspekt  za mladalački izgled. Zato postoje dva pravila  - hidrirajte (hidrirajte, hidrirajte i opet hidrirajte), i UV zaštita (najmanje SPF 50+). Proizvodi koje birate moraju biti namenjeni upravo osetljivoj koži (bez parfema, iritanasa, alkohola, parabena, konzervanasa), po mogućnosti da spadaju u tzv.medicinsku kozmetiku, iza koje stoje relevantna klinička ispitivanja, ne samo o efikasnosti, već  i o bezbednosti.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles