#SaveYourSkin

Bolja zaštita kože za Vas i Vaše najmilije
Isprobajte, zaštitite se i budite sigurni na suncu

Preuzmite ABCDE metodu

Edukacija pacijenata o opasnostima nekih vrlo fotoosetljivih lekova

v_article_3-experts (LP54466).jpg

Fotoosetljivost je rezultat interakcije između UV zraka i osetljive supstance u koži. To može biti lokalno primenjen proizvod (parfem, lek) ili molekul koji je u kožu došao putem krvotoka (fotoosetljivi lek). Kako se može lečiti ili sprečiti? Savet dermatologa.

Koji su simptomi fotoosetljivosti?

Pacijenti mogu imati jake reakcije na određenim područjima kože izložene suncu.

Koža je crvena. Izgleda kao da ju je sunce opeklo. Reakcija se javlja ubrzo posle primene proizvoda ili konzumacije leka. Reakcija može izgledati i poput ekcema koji se širi i na neizložne delove kože. Javljanje ovo fotoalergije često je sa vremenskim razmakom (48 h nakon izlaganja).

Šta da činite u tim slučajevima?

Vizuelni pregled kože brzo ukazuje na fotoosetljivost.

Ispitujem svoje pacijente o lekovima koje su uzimali i kozmetici i medicinskim kremama koje su nanosili. Postoji mnogo fotoosetljivih medicinskih proizvoda (neki antibiotici, antidepresivi, protivupalni lekovi itd.). Kada posumnjam na neki lek, ponekad pošaljem pacijente na specijalističko ispitivanje pod UV zračenjem. Potrebno je pacijentu pružiti osećaj olakšanja, zaustaviti lečenje kad je to moguće i prekinuti izlaganje suncu.

Šta preporučujete za sprečavanje fotoosetljivosti?

Pacijenti moraju da budu edukovani o opasnostima povezanim sa određenim vrlo fotoosetljivim lekovima.

Pacijenti ne bi smeli da oklevaju i upitaju svog lekara o ovome. Uzimanje određenih lekova, poput onih za srce, ne može se prekidati. Savetujem svoje pacijente da izbegavaju sunce i, ako su napolju, obrate posebnu pažnju na zaštitu od sunca (odeća, šešir, vrlo visoka zaštita). Kad su na suncu, trebalo bi da izbegavaju i nanošenje parfema direktno na kožu.

  • Facebook