Dnevnik moje osetljive kože

Jeste li znali da vaša koža ima dve zaštitne barijere?

Img_Jeste li znali da vaša koža ima dve zaštitne barijere?

Epidemija osetljive kože

U današnje vreme sve više ljudi smatra da njihova koža nema zaštitnu funkciju i da je netolerantna na celokupnu okolinu koja ih okružuje. Za 62% žena danas, koža je postala i zvanično osetljiva. 

Koji je razlog tome? Odgovor leži u gubitku ne samo jedne, nego čak dve zaštitne barijere na koži.

#nofilter...opasnosti od prekomerene izloženosti

Kada koži nedostaje efikasna zaštitna funkcija, elementi okoline kao što su čestice zagađenja lakše mogu penetrirati u kožu i podstaknuti iritaciju i neprijatne simptome često povezane sa osetljivom kožom: peckanje, svrab i crvenilo.

Prva barijera kože: Lipidi su najbolji prijatelji žena

Koža proizvodi matriks sastavljen od esencijalnih lipida, koji okružuje mrtve ćelije kože - korneocite na njihovoj površini i na taj način formira fizičku barijeru koja štiti od spoljašnjih iritansa. Oni takođe pomažu u zadržavanju vlage i čine kožu boljim domaćinom za dobre bakterije.

Druga barijera kože: živi ekosistem na površini kože

Dermatološka istraživanja otkrivaju zaštitnu prirodu mikrobioma kože, sastavljenog od milijardi bakterija koji žive u i na njemu.

Zdravlje i prijatan osećaj kože veoma zavise od ovih dobrih mikrobima koji pomažu u regulaciji unutrašnjih procesa u koži za manje iritacija.


Kako podupreti obe barijere kože?

Briga za dvostruku barijeru kože zahteva stručnu prebiotičku dermo-kozmetiku.


1. Za obnovu hidrolipidnog filma potražite proizvode koji u svom sastavu kombinuju emolijense, ovlaživače i aktivne sastojke. Jedan od prvoklasnih aktivnih sastojaka je Ceramid-3 koji zamenjuje prirodne lipide i formira fizičku barijeru kože.
2. Kako biste dopunili mikrobiom potražite proizvode nove generacije sa prebiotičkim svojstvima  poput La Roche-Posay termalne vode koja zajedno sa ostalim elementima u tragovima omogućuje rast 500 sojeva bakterija koje se mogu pronaći na zdravoj koži.

Tradicionalne „prazne“ hidratantne kreme smatramo zastarelima. Kako bismo kožu dugotrajno oslobodili osetljivosti i vratili joj osećaj prijatnosti, savremena hidratantna  nega trebalo bi da deluje na obe barijere kože- na dragocene lipide i na mikrobiom.1 Willis CM, Shaw S, de La Charrière O, et al Sensitive skin: an epidemiological study Br J Dermatol 2001;145:258-63.