Dnevnik moje osetljive kože

Držite osetljivu kožu u sigurnoj zoni

Img_Držite osetljivu kožu u sigurnoj zoni

Sa toliko tekstura, mirisa i završnog osećaja koje pružaju, nega kože može biti trenutak čistog zadovoljstva. Ali za žene koje imaju osetljivu kožu, sa svojim krhkim barijerama i reaktivnim nervnim završecima, kozmetika može delovati kao minsko polje!
Brojni brendovi tvrde da su njihove formulacije "bez štetnih uticaja", ali ipak proizvodi mogu da iznevere očekivanja, izazivajući reakcije na osetljivoj koži kao što su peckanje, bockanje i crvenilo.
Ranjiva na spoljašnje štetne uticaje, osetljiva koža živi od mantre "manje je više" i zaista zahteva najvišu stručnu negu. Pročitajte praktičan vodič o tome kako da pronađete prave proizvode koji će pomoći Vašoj osetljivoj koži da ostane bezbedna.

3 koraka do izbora proizvoda za negu osetljive kože

Za brigu o svojoj osetljivoj koži svaka žena treba da ima određene proizvode, kao što su blago mleko za čišćenje ili micelarnu vodu, hidrantnu kremu i širok spektar zaštita od sunca. Ali kada vaša koža reaguje na najosnovnije proizvode, šta upotrebljavati?

1

1. korak: pregledajte listu poznatih nadraživača

Kada čitate etikete proizvoda, proverite da li oni ispunjavaju određene zahteve, kao što je "testirano na osetljivoj i alergičnoj koži”. Prozivodi bi takođe trebalo da su bez najčešćih komponenti koje izazivaju iritacije osetljive kože:

  • veštački mirisi
  • veštačke boje
  • lanolin
  • alkohol

Kod šminke i laka za nokte uvek proverite da li su proizvodi sa oznakom "količina nikla pod kontrolom”, jer ovo je još jedan od faktora koje samo nekoliko brendova kontroliše.

2

2. korak: budite zahtevni kada je pakovanje u pitanju

Upotreba čak i najkvalitetnije formulacije može nauditi  osetljivoj koži ukoliko ista nije zaštićena. Razlog? Fenomen koji se zove retro-kontaminacija, kada čestice u vazduhu, potencijalni nadržaivači ili alergeni, uđu u pakovanje nakon što se otvori. Ove mikroskopske čestice imaju potencijal da kontaminiraju proizvode koje ste pažljivo odabrali za svoju negu.

Pakovanje adkvatno za osetljivu kožu bi trebalo biti hermetičko, sa zaštitnim ventilima da se izbegne kontaminacija ili oksidacija. Dodatno, ne bi trebalo da postoji kontakt između proizvoda i metalnih površina, jer  joni metala mogu da oštete kožu.

3

3. korak: izvršite test flasterom

Jedini način da se 100% sigurni u svoju toleranciju na neki proizvod je da ga isprobate. Nanesite malu količinu na svoju podlakticu i pokrijte sa vodootpornim flasterom. Proverite reakciju posle 48 sati - ako je površina bez crvenila, možete sa sigurnošću koristiti proizvod i na licu.