#FreeFromSpots

Reši se bubuljica uz pomoć 12  Youtubera i dermatologa

Saveti stručnjaka

Kako se rešiti ožiljaka od akni i crvenih i smeđih tragova?

v_article-scars_marks.jpg

Akne mogu predstavljati veliki izvor frustracija. Bubuljice su ne samo bolne, neprijatne i neugledne, već ostavljaju I “uspomene“ na vreme koje ste proveli sa njima. Ovo je naš brzi vodič kako sprečiti i ublažiti tragove akni i ožiljke da biste zadobili samopouzdanje i čisti ten.

Šta su tragovi posle akni?

Obična bubuljica je kolevka upale. Koža reaguje tako što pojača protok krvi na tom području i dovodi bela krvna zrnca koja se bore protiv bakterija i popravljaju štetu. Nažalost, ova jaka rekacija može potrajati i kad nepravilnosti više nema ostavljajući trag na tom mestu (najčešće viđen na svetlom tenu).


Na tamnijoj puti upala može dovesti do nastanka melanina unutar kože stvarajući trajni smeđi trag. Doktori to nazivaju postupalnom hiperpigmentacijom (PIH).


Ukoliko se ne leče, ti tragovi mogu trajati mesecima. Srećom, pomoć je dostupna. Efikasna dermokozmetika dostupna je u tvojoj apoteci uz lekove uključujući i retinoide koji hemijski piliraju kožu što pigmentisane ćelije dovodi na površinu. Povrh svega, i saveti mogu pomoći u sprečavanju nastanka tragova i ožiljaka – niže pogledajte naših 5 zlatnih ne.

Duboki ožiljci

Ožiljci od akni se javljaju gde duboka nepravilnost postaje toliko upaljena da enzimi izjedaju unutarnje gradivne elemente kože poput kolagena i elastina. Na koži nastaje ožiljak kako bi se popravila šteta, ali rezultat je neprivlačna pojava: možete je nazvati kraterom, a dermatolozi ga zovu atrofičnim ožiljkom.

Uklanjanje tamnih fleka i ožiljaka

Kod ožiljaka od akni prevencija je bolja od lečenja pošto je lečenje dugotrajno i skupo. Govorimo o laserima, hemijskim pilinzima, mikrodermoabraziji... najbolje je osigurati dobru negu protiv akni kako ne bi ni nastale.

5 zlatnih ne za sprečavanje fleka i ožiljaka:

1

Ne diraj i ne istiskuj – to povećava upalu i širi infekciju.

2

Ne koristi gruba sredstva za čišćenje niti abrazivne pilinge jer će bilo šta agresivno na koži  pogoršati upalu usled koje nastaju ožiljci i tragovi.

3

Ne zaboravi na hidrataciju, biraj nemasno hidratantno sredstvo. Hidratacija je neophodna za optimalno zarastanje.

4

Ne izbegavaj sredstva za zaštitu od sunca zato što misliš da su masna i da začepljuju pore. UV zračenje pogoršava izgled ožiljaka i tamnih tragova i svakodnevno koristiš matirajuće i nekomedogeno sredstvo za zaštitu.

5

Ne oklevaj da zatražiš od dermatologa stručni savet kako da rešiš bilo koji problem vezan za akne.