#FreeFromSpots

Reši se bubuljica uz pomoć 12  Youtubera i dermatologa

Saveti stručnjaka

Koja hrana uzrokuje akne? …I može li se lek naći na tvom tanjiru?

v_article-acne_food.jpg
1

Mlečni proizvodi mogu uzrokovati akne


TAČNO
Različite studije donose i različite rezultate, postoje dokazi da pojačan unos mlečnih proizvoda može uzrokovati nastanak akni. Doktori ne znaju tačno zašto, ali pretpostavka je da bi hormoni u mleku mogli biti krivci. Probaj da smanjiš unos mlečnih proizvoda (bez odlaska u krajnost) i videćeš kako ti se koža ponaša. I zapamti, napici sa proteinima surutke su poput megakoncentrisanog mleka! Ne konzumiraj ih ukoliko imaš problem sa bubuljicama.

2

Čokolada uzrokuje bubuljice


NETAČNO
Svi smo različiti i ako smatraš da u tvom slučaju čokolada uzrokuje bubuljice, izbegavaj je. Ali, ne postoje čvrsti dokazi da čokolada ima ikakav efekat na akne, a tamna čokolada pak sadži antioksdanse koji su dobri za kožu!

3

Slatkiši i kolači mogu uzrokovati izbijanje bubuljica


TAČNO
Nedavne studije su dokazale da visok glikemijski indeks hrane (i to one koja podiže nivo šećera u krvi) može pogoršati stanje akni. Znamo da je lakše reći nego učiniti, ali usreći svoju kožu i drži se hrane bogate vlaknima poput integralne hrane i mahunarki umesto jednostavnih šećera i beloga brašna.

4

Konzumacija veće količine vode ispraće bubuljice


NETAČNO
Dobra hidratacija je ključna za sveukupno zdravlje, a koža nije izuzetak, ali pojačana konzumacija vode neće očistiti tvoje pore (kad bi barem bilo tako jednostavno!).

5

Riblja ulja su prijatelj tvog tena


TAČNO
Masna riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje deluju protiv upala u celom našem telu, uključujući i naš najveći organ, kožu. Probajte da ubaciš losos ili tunu u jelovnik par puta nedeljno. Ukoliko ne voliš ribu, i orasi su odličan izvor ovih kiselina.

6

Vitaminski i mineralni dodaci ishrani pomažu u većini slučajeva


NETAČNO
Glavni uzrok akni uglavnom je hormonalni i nije povezan sa nedostatkom vitamina ili minerala. Ali, ujednačena ishrana sa puno voća i povrća koži daje važne nutrijente potrebne za lečenje bubuljica. „Dugine boje na tanjiru“ su dobar princip jer obojeno voće i povrće sadrži prirodne antioksidanse koji koži pomažu da upale drži pod kontrolom.

7

Masna hrana poput pice i pomfrita hrani akne


NETAČNO
Opštepoznati mit je da masna hrana dovodi masnoću u tvoje pore, ali ne postoji direktna veza između toga. Međutim, hrana bogata zasićenim mastima može dovesti  do mikroupala u svim organima u telu, uključujući i kožu. Ukratko, pica i čips ne uzrokuju akne, ali umerenost u svemu je najbolja taktika za zdravlje u celini.

8

Alkohol može uzrokovati izbijanje akni


NETAČNO
Nije dokazana nikakva veza između alkohola i akni, ali poznato je da utiče na crvenilo lica pošto proširuje krvne sudove u koži, a ima i isušujući efekat, zato uvek pij umereno.