#FreeFromSpots

Reši se bubuljica uz pomoć 12  Youtubera i dermatologa

Saveti stručnjaka

Nuspojave najboljih tretmana za akne

v_article-side_effects.jpg

Peckanje, crvenilo, perutanje pa čak i krvarenje iz nosa…ponekad se lečenje čini gorim od samog stanja. Kako bi očuvala/očuvao zdravu kožu, ali i razum, donosimo ti presek najboljih  tretmana za  akne i njihove nuspojave uz uputstva kako ih smiriti.

Kako lečiti akne: najbolji tretmani i njihove nuspojave

1

Topički proizvodi: proizvodi koji sadrže benzoil peroksid ili retinoide


Osnove: topički tretmani su kreme (bilo OTC ili na recept) koje se nanose na kožu. Oni su i tvoji prvi saveznici u borbi protiv bubuljica. Benzoil peroksid ubija P.Acnes, bakterije odgovorne za bubuljice, isto tako smanjuje crvenilo i odstranjuje mrtve ćelije. Retinoidi su grupa derivata vitamina A sa odličnim rezultatima u lečenju akni. Pomažu pri uklanjanju površinskih ćelija koje začepljuju tvoje pore.


Loše vesti: ovi tretmani uzrokuju crvenilo kože, nadraženost i osećaj zatezanja uz vidljivo perutanje. Možeš osetiti i bockanje i peckanje.


Šta uraditi: ne paniči ukoliko ti se koža na početku peruta, trebalo bi da se navikne na tretman. Ukoliko se to nastavi, pokušaj sa formulom manje koncentracije razblaženom hidratantom negom bez ulja ili proredi primenu.

2

Antibiotici


Osnove: kad topički proizvodi nisu dovoljni, doktori propisuju oralne antibiotike poput doksiciklina, kao i topičke verzije za smanjenje broja bakterija koje uzrokuju bubuljice.


Loše vesti: oralni lekovi poput doksiciklina kožu čine vrlo osetljivom na sunčevu svetlost što znači da ćeš i na blagom suncu pocrveneti kao rak ! Još jedan problem sa antibioticima – bakterije mogu vremenom postati otporne, a time i tvoj lek manje efektan.


Šta uraditi: zaštiti kožu primerenim zaštitnim faktorom (SPF)* tokom dana. Biraj lagane, nemasne i nekomedogene formule. Tvoj doktor će ograničiti trajanje antibiotskog lečenja kako bi se izbegla otpornost na antibiotik.

3

Lečenje jakih akni molekulom izotretinoina


Osnove: izotretinoin je najjači dostupan lek protiv akni. Ovaj isključivo receptni lek isušuje prekomerni sebum koji je glavni uzrok akni i trajno zaustavlja bubuljice u velikom broju slučajeva.


Loše vesti: sa velikom jačinom idu i velike odgovornosti! Ovo rešenje je poslednja nada i pacijetima je potrebno kontrolisati krvnu sliku kako bi se pratila reakcija njihovog organizma na lečenje. Nuspojave uključuju izuzetnu suvoću kože i usana ili područja nosa koja dovodi do perutanja, zatezanja, pa čak i krvarenja iz nosa. I povrh svega, fotosenzitivan je što znači da kožu čini osetljivom na sunce.


Šta uraditi: ako si na izotretinoinu, potrebno je kožu hidrirati bogatim, hranljivim teksturama koje imaju visoki SPF*. Biraj balzame za vrlo suve usne i isprobaj termalnu vodu koja umiruje kožu.

*Zaštitite svoju kožu proizvodom sa UVA i UVB zaštitom širokog spektra (SPF30+ je opšteprihvaćeno pravilo).