Dnevnik moje osetljive kože

Osetljiva koža i UV zraci: opasnost od svakodnevnog izlaganja suncu

Img_Osetljiva koža i UV zraci: opasnost od svakodnevnog izlaganja suncu

Za većinu ljudi Sunce je univerzalni simbol pozitivnosti, najprirodniji pokretač raspoloženja. A ipak, 365 dana u godini, i leti i zimi, izlaganje sunčevim zracima je štetno za osetljivu kožu.

Na jutarnjem putu do posla ili tokom pauze za ručak, čak i ako je oblačno, UV zraci će stići do Vaše kože. Tada se pokreće niz događaja:Istog trenutka, sunčevi zraci počinju da greju kožu, što može prouzrokovati iritaciju, crvenilo i neprijatnost.

  • Istog trenutka, sunčevi zraci počinju da greju kožu, što može prouzrokovati iritaciju, crvenilo i neprijatnost.
  • UVA i UVB zraci zatim prouzrukuju oksidativni stres, što dovodi do mikro upala. To može izazvati širenje krvnih sudova i osećaja bola u nervnim završecima.
  • Sunce isušuje površinske slojeve kože, oštećujući njen zaštitni sloj, čineći je izloženijom spoljnim štetnim uticajima.
  • UV zraci takođe deluju kao pro-oksidant u paru sa česticama zagađenja, dodatno pogoršavajući stres i iritaciju Vaše kože.
  • Dugoročno, dugi UVA zraci, koji su konstantno prisutni bez obzira na vremenske prilike, pogoršavaju osetljivost kože, i dovode do gubljenja sjaja kože.

Konačni zaključak? Zaštita od sunca nije samo za plažu.

Svakodnevno izlaganje je najveći stres za osetljivu kožu i loše će uticati na osečaj prijatnosti i ujednačenost Vašeg tena.

Odaberite svoj filter: Koje su najbolje zaštitne kreme od sunca za osetljivu kožu?

Pre svega, postarajte se da vaša krema za sunčanje ima laganu teksturu koja se lako nanosi kako bi se izbeglo prekomerno trenje. Sledeće, proverite da li sadrži visok nivo zaštite, širok spektar UVA-UVB filtera sa SPF 30-50. Mnogi sastojci krema za sunčanje su poznati nadraživači, kao što PABA i oksibenzon, i zbog toga proverite da li je vaš proizvod testiran na osetljivoj i alergičnoj koži. Najinovativnije formulacije na tržištu integrišu antioksidanse, kao što je bajkalin i teksture koje štite od zagađenja.

Ne želite da koristite kremu za sunčanje svaki dan? Puderi napravljeni za osetljivu kožu takođe pružaju odličnu alternativu. Mnogi sadrže znatnu količinu SPF-a i njihovi pigmenti formiraju prirodni zaštitni sloj od sunca.