Lipikar porodice

Omogućite bolji život deci sa kožom sklonom atopiji

Pojam atopije

Reč „atopija” potiče od grčkih reči „a” što znači „bez” i „topos” što znači „mesto”.
Izraz „bez mesta” savršeno opisuje ovu bolest koju je teško razumeti.

Atopija je genetska predispozicija za razvoj alergija, poznata kao porodična istorija bolesti. Kod gotovo 80% dece sa ekcemom roditelji su isto patili od te bolesti.

Atopijski dermatitis je hronična upalna bolest kože
Pacijenti sa atopijom (50 miliona obolelih u Evropi, do 20% dece u svetu) ima oslabljenu funkciju zaštitne barijere kože i hiperaktivan i neuravnoteženi imunološki sistem. Koža je suva, osetljiva i veoma reaktivna.

Nema dovoljno filagrina, belančevine u koži koja osigurava adheziju između ćelija u spoljašnjem sloju kože. Osim toga, koži nedostaju lipidi koji se prirodno nalaze na njenoj površini, a koji je štite od potencijalnih alergena.

U tom slučaju nadražujući uzročnici iz okoline, a koje obično dobro podnosimo, kao što su polen, prašina i određeni kozmetički i proizvodi, mogu prodreti u kožu i uzrokovati pogoršanje ekcema.

Bolest se obično javlja nakon doba od tri meseca (a ponekad i pre)  i može trajati nekoliko meseci do nekoliko godina, zavisi od deteta. Ako se ne primeni odgovarajući tretman, započinje začarani krug svraba: zaštitni sloj kože  češanjem se  još više ošteti omogućujući tako da još više alergena i nadražujućih materija prodire u kožu i podstiče dalji svrab.

Međutim, u nekim  slučajevima bolest se nastavi i u odraslom dobu: polovina dece sa atopijskim ekcemom pre prve godine života izleči se do pete godine, iako je koža i u idućim godinama još uvek vrlo suva.