Lipikar porodice

Omogućite bolji život deci sa kožom sklonom atopiji

Pravilan tretman

Dermatološki tretman u dve faze
Koža mora dobijati vlagu i lipide nekoliko puta dnevno (čak i kada lezije ne postoje) kako bi vratila prirodni zaštitni sloj koji štiti od alergena. Tokom faze pogoršanja, kreme na bazi kortizona efikasne su u smanjivanju lezija. Tretmane propisuje dermatolog, a oni umnogome poboljšavaju kvalitet života pacijenta sa atopijom kada se pravilno primenjuju.

Emolijensi za borbu protiv suvoće kože i vraćanje prirodnog zaštitnog sloja
Kreme treba nanositi nekoliko puta dnevno na delove kože koji nisu upaljeni. One obnavljaju vlažnost suve kože i umiruju je i tako smanjuju svrab. Preporučujemo svakodnevno ponavljanje rutine kako biste sprečili izbijanje simptoma. Kremu nanositi čak i kada koža izgleda zdravo.

Kortikosteroidne kreme za sprečavanje upale
Tokom faze pogoršanja, na upaljena područja treba nanositi kortikosteroidne kreme kako bi umirile kožu, ublažile štetan uticaj i češanje. U nekim zemljama kortizon nije popularan zbog navodnih nuspojava: zadržavanje vode, poremećaji spavanja, sporiji rast itd. Međutim, do tih pojava dolazi jedino usled oralnog uzimanja kortikosteroida. Kada je u obliku kreme, kortizon ostaje na površini kože. Međutim, kortizon se ne nanosi na područja bez lezija jer stanjuje kožu i može je oslabiti.

Ako rezultati testiranja alergija to dopuste, doktor može dodati tretman antihistaminikom uz tretman kremama.

Biti odlučan i ne odustati od tretmana
Gotovo dve trećine propisanog tretmana ekcema nikada se ne upotrebe ili se od njih prebrzo odustane, iako su najefikasnije rešenje za jaku suvoću i upalne lezije.
Strah od krema sa kortizonom ili neobaziranje na ponovno pojavljivanje novih crvenih fleka može rezultirati hroničnim generalizovanim ekcemom.
Važno je zatražiti pomoć kada vam vaše stanje predstavlja problem ili ako tretman ne deluje.
Dermatolozi pomažu ljudima da bolje razumeju tretman i mogu ga prilagoditi tako da ga možete bolje pratiti.
Ne ustručavajte se da pokažete dermatologu kako nanosite kremu tako da on/ona može imati uvid u to da li je vaša tehnika prikladna za lečenje stanja vašeg deteta.

Lek: okolina kojoj je stalo

Ovaj tretman se temelji na tome da zdravstveni radnici svakodnevno daju termalnu vodu. Budući da tretman traje više od tri nedelje, otvara se mogućnost wellnessa. Otkada se Termalni centar kompanije La Roche-Posay otvorio 1905. u njemu se lečilo više od 415 000 pacijenata. Sada je u centar moguće smestiti 8000 pacijenata godišnje, a ekcem je najčešće lečeno stanje u centru (33% korisnika spa usluga).
Uz propisano kupanje, tuširanje i sprejeve sa dermatološkim pogodnostima, pacijenti (i njihovi pratioci) mogu se družiti sa ostalima i opustiti se što je daleko najbolji podizač morala.