Lipikar porodice

Omogućite bolji život deci sa kožom sklonom atopiji

Prihvatite rutinu...sa osmehom!

Tokom faze pogoršanja kao i tokom remisije, emolijens je ključan za vaš boljitak. Svaki dan tokom cele godine, primena proizvoda za hidraciju i vraćanje lipida osigurava udobnost, a to je rutina koju moramo olakšati, posebno deci. Jedna od metoda je igranje uloga. Deca glume različite životinje na radionicama mazanja koje se održavaju u spa centru kompanije La Roche-Posay, u koji godišnje dolazi 300 dece.

Ohrabrite dete da se igra
sa Lipijem i Karom

Prvi korak
Kao prvo, uvek operi ruke pre nanošenja kreme. Najbolje je to uraditi odmah nakon tuširanja jer su ti ruke već čiste.
Treći korak
Ugrej kremu trljanjem dlanovima ruku. To je čini tečnijom tako da više kreme dođe na kožu.
Tretji korak
Lice
Započni velikim kružnim pokretima na obrazu. Zatim protrljaj svoje mačije brčiće pa nos i čelo. Ispruži kažiprst poput puževih rogova i njima trljaj svoje kapke i iza ušiju.
Četvrti korak
Vrat i brada
Glumimo žirafu! Uzmi dovoljno vremena da naneseš ​kremu po svom dugom vratu, i ne zaboravi na zadnji deo vrata. Sve što moraš je da saviješ glavu napred.
Peti korak
Stomak
Nacrtaj puževu kućicu praveći puno kružnih pokreta. Za nanošenje kreme sa strane, digni jednu ruku u vazduh dok drugom nanosiš kremu od vrha prema dole; a zatim promeni ruke.
Šesti korak
Ruke
Zamisli da si životinja koja skače, poput veverice, zeca ili skakavca. Počni na ruci, penji se do ramena i skoči natrag na ruku! Započni ponovno, ali ovaj put sa dlanom okrenutim prema gore kako bi hidrirao/la unutrašnji deo ruku.
Sedmi korak
Noge
Odaberi neku drugu životinju koja skače i zatim ponovi iste pokrete kao i za ruke. Položi ruku na stopalo, povlači je skroz prema gore i zatim skoči nazad na stopalo. To uradi za prednji i zadnji deo svake noge. Na kraju namaži tanak sloj kreme između nožnih prstiju koji su često suvi.
Osmi korak
Leđa
Pozovi mamu ili tatu da te izmasiraju jer si i zaslužio/la! Mogu se menjati.

Pomozite detetu da razume svoju bolest: važno je da ne preuveličavate posebno ako je reč o deci sa atopijom. Deca su uglavnom svesna činjenice da imaju ekceme, ali ne mogu to objasniti (pogotovo svojim drugovima). Odakle dolazi bolest, da li je zarazna i hoće li se izlečiti jednog dana? Isto tako im je teško da procene srednjeročne koristi dobrog tretmana i praćenja njihovog stanja. Razgovarajte o tome sa njima koristeći nastavna pomagala LIPI & KARA kako biste procenili njihovo znanje.

Podstičite ih da samostalno nanose tretman; to mogu raditi kada napune tri ili četiri godine!
Naša sklonost da se prezaštitnički odnosimo prema deci oboleloj od atopije je normalna. Međutim, čak i vrlo mala deca mogu biti odgovorna pa im tako možete promeniti navike i način na koji doživljavaju bolest.
Usvajanjem rutine nanošenja kreme, prvo kroz igru, deca će ubrzo moći to samostalno raditi kod kuće, u kući bake i dede ili na kampovanju. Izbijanja će biti sve slabija i ređa što će im omogućiti da ponovno budu bezbrižna. Rutina će vremenom postati instinktivna i roditelji više neće morati insistirati na njoj.

Od sedme godine deca takođe mogu sama proceniti svoje ekceme i pratiti razvoj njihovog stanja iz  nedelje u nedelju. Pomoću ovog alata koji je razvila evropska radna grupa za atopijski dermatitis, obolela osoba može izmeriti intenzitet lezija, simptoma, svraba i poremećaja spavanja.
http://www.poscorad.com/