Bolji život osetljive kože


Radionice korektivne šminke: posebno vreme za razmenu iskustava

kako bi se učesnicima vratio entuzijazam.

Img_ Radionice korektivne šminke: posebno vreme za razmenu iskustava  kako bi se učesnicima vratio entuzijazam.


Zbog svoje vidljivosti problemi na koži mogu ponekad narušiti sliku koju imamo o sebi u privatnom i u profesionalnom životu. Za poboljšanje svakodnevnog života pacijenata sa vidljivim stanjima kože Termalni dermatološki centar La Roche-Posay je razvio radionicu korektivne šminke usko sarađujući sa dermatolozima, kozmetičarima-terapuetima i Dermatološkom laboratorijom La Roche-Posay. Ova inicijativa je nadahnula brojne bolnice širom sveta da i same organizuju radionice korektivne šminke.

v_small_article-corrective_makeup_workshop_03.jpg

Pomiriti se sa svojim izgledom


Prva radionica korektivne šminke održana je 1994. godine u mestu La Roche-Posay u vodećem evropskom dermatološkom centru1 u termalnom okruženju. Ovaj projekat potpada pod globalni terapeutski pristup i omogućuje pacijentima da prihvate sami sebe i da se bolje hvataju u koštac sa svojim problemima kože.


Ove radionice su besplatne za sve posetioce termi i primarno su namenjene ljudima sa širokim spektrom vrlo vidljivih nepravilnosti. Kozmetičari-terapeuti uče ih tehnikama nanošenja, pomažu pri odabiru nijanse koja odgovara njihovoj koži i razgovaraju sa njima kako bi se bolje osećali. Dermatološka laboratorija  La Roche-Posay podupire ovu inicijativu na dva načina: visokotolerantnim make-up linijama (oči, usne, nokti i puderi) čiji su proizvodi (uz to što su primereni za osetljivu kožu) bogati pigmentima i lako se nanose  (jednostavnije je prikriti nepravilnosti), kao i  finansijskom potporom u otvaranju novih radionica širom sveta.

Vraćanje samopouzdanja kroz stručno vođenje


Crvenilo, tragovi od akni, posledice opekotina, nuspojave tretmana karcinoma, vitiligo, lentigo itd.

Često je teško zamisliti u kojoj meri vidljiva stanja kože, koliko god ozbiljna bila, mogu dubinski poremetiti odnose sa drugima. Ožiljci nisu samo fizički, već i psihološki.


Iz tog razloga radionice korektivne šminke koje održavaju vizažisti sa iskustvom u psihologiji nastoje tretirati osobu u celini i sa estetskog i sa psihološkog stanovišta. Učenje tehnika korektivne šminke za prikrivanje nepravilnosti je prvi korak. Potom se ide korak dalje, prihvatanje slike o samom sebi i vraćanje  ženstvenosti. Ove radionice su mesto za slušanje, razmenu iskustava i učenje i tako pomažu pacijentima da se osećaju bolje, obnove društvene veze i vrate životni entuzijazam.

Ovaj osnovni postupak može u nekim slučajevima biti dopunjen individualnom ili porodičnom terapijom kliničkog psihologa.

Do danas je osnovano 90 radionica širom sveta.

v_logo-corrective_makeup_workshop.jpg


Neke od najvećih bolnica i klinika otvaraju radionice korektivne šminke temeljene na modelu one u La Roche-Posay termalnom centru.

Izvor: Nacionalno veće termalnih ustanova - Francuska