SAVETI NUTRICIONISTE UZ LA ROCHE-POSAY

Img_SAVETI NUTRICIONISTE UZ LA ROCHE-POSAY

Koja je veza između ishrane i atopijskog dermatitisa? Koje namirnice pogoršavaju alergijske reakcije na koži? Sa zadovoljstvom predstavljamo prof. dr Branka Jakovljevića, subspecijalistu ishrane sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji će odgovoriti na sva vaša pitanja i nedoumice kada je u pitanju vaša ishrana.

Atopijski dermatitis je čest u ranom detinjstvu. Procenjuje se da je svako peto dete u toku svog odrastanja imalo promene na koži u obliku crvenila, svraba, suve i ispucale kože. Nije do kraja jasno šta je uzrok ove bolesti ali primećeno da se kod tih osoba češće javljaju i druge alergijske reakcije. Atopijski dermatitis je hronično stanje koje se može vremenom pogoršati ili spontano izlečiti. Bolest može da se povuče u dečjem dobu ili u pubertetu, ali može vremenom da pređe u alergijski bronhitis ili astmu. Zvanična medicina nema lek kojim se može delovati na sam uzrok bolesti već se primenjuje simptomatska terapija u cilju ublažavanja tegoba. Obično se koriste antihistaminici ili kortikosteroidi koji imaju za cilj da ublaže alergijsku reakciju. Treba razmišljati i o sastavu sapuna i kozmetičkih sredstava koje dolaze u dodir sa kožom. Pored ovih lekova u lečenju atopijskog dermatitisa značajnu ulogu igra i ishrana.

Novija istraživanja ukazuju na značaj bakterijske flore digestivnog trakta u nastanku ove bolesti. Narušeni sastav crevnih mikroba može da dovede do povećane propustljivosti zida tankog i debelog creva. Smatra se da do atopijskog dermatitisa najčešće dolazi kada do krvi dopru krupni i opasni molekuli koji dovode do izraženih alergijskih reakcija i povećane inflamacije. Pored toga narušena crevna barijera negativno utiče i na imunitet što je takođe od velikog značaja u nastanku bolesti. Nutritivna intervencija atopijskog dermatitisa sprovodi se sa ciljem uspostavljanja zdrave mikroflore digestivnog trakta, očuvanja integriteta crevnog epitela, sprečavanja ulaska u cirkulaciju krupnih molekula koji mogu da izazovu neprimerenu reakciju organizma i uspostavljanja zdravog imunog odgovora.

Eliminaciona dijeta je prvi korak u okviru nutritivne terapije. Kako i samo ime kaže, ova dijeta podrazumeva uklanjanje iz ishrane onih namirnica koje sadrže materije za koje se veruje da mogu da utiču na nastanak ove bolesti. Eliminaciona dijeta bi trebalo da traje 2-4 nedelje. U slučaju pozitivnog odgovora i ublažavanja simptoma atopijski dermatitis se može povezati sa načinom ishrane. U prvom koraku iz ishrane treba isključiti mlečne proizvode i žitarice. U mleku se nalaze laktoza i određeni proteini, dok se u žitaricama (pšenica, raž, ječam, ovas) nalaze brojni aglutinini od kojih je gluten najpoznatiji. Iz ishrane u ovom periodu treba isključiti i druge namirnice za koje se zna da imaju visoki alergijski potencijal (soja, kikiriki, orah, indijski orah, jagode, kivi). Tokom primene eliminacionih dijeta treba biti oprezan, posebno kod dece, jer ova dijeta može da dovede do nedostatka važnih vitamina i minerala. Zbog toga treba konsultovati stručnjaka za ishranu kako bi se pravilnim izborom namirnica sprečila pojava deficita.

Drugi pravac nutritivnog delovanja podrazumeva upotrebu hrane bogate prebioticima. Prebiotici su nesvarljiva biljna vlakna i polifenoli koji služe kao hrana za korisne bakterije našeg digestivnog trakta. Porast broja ovih bakterija obezbediće integritet zida tankog i debelog creva i spreči ulazak u krv štetnih materija. Namirnice sa visokim sadržajem prebiotike su: zeleno povrće, posebno salate (mladi spanać, matovilac, rukola), avokado, bobičavo voće, maslinovo ulje.

Posle nekoliko nedelja očekuje se vraćanje normalne funkcije digestivnog trakta i tada treba razmišljati o postepenom vraćanju isključenih namirnica. Namirnice treba uključivati u ishranu postepeno i to jednu po jednu.

Lečenje atopijskog dermatitisa zahteva puno strpljenja i istrajnosti, ali zdrava koža je najbolja nagrada za uloženi trud.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles