0

RAK KOŽE: ŠTO JE TO?

Rak kože može da se pojavi na mnogo načina i u različitim oblicima uz različite stepene ozbiljnosti. Generalno, postoji tri vrste lezija na koje treba obratiti pažnju:

  • Aktinična keratoza i solarna keratoza: ove vrlo česte vrste lezija nisu rak kože. Reč je o ljuskavim mrljama hrapavim na dodir koje se često iznova javljaju na površini kože. Pojavljuju se nakon dužeg i učestalog izlaganja suncu. Njihova pojava znači da je koža izgubila prirodnu sposobnost da se štiti od sunca i UV zraka. Neke od njih mogu se razviti u rak kože.
  • Karcinom: predstavlja 90% raka kože, a uglavnom ga uzrokuje često i ponovljeno izlaganje suncu u odraslom periodu života. Ako se rano otkrije, moguće ga je lečiti jer se sporo razvija. Budući da se karcinomi uglavnom nalaze na licu, od ključne je važnosti da se posavetujete sa dermatologom ako imate bilo kakvih sumnji.
  • Melanom: maligni tumor. Reč je o najopasnijoj vrsti raka kože koji može ugroziti život bolesnika. Javlja se kao posledica kratkih, ali intenzivnih izlaganja suncu, poput onih koji prouzrokuju opekotine od sunca. Pojavljuje se u obliku smeđih ili crnih mrlja na zdravoj koži. U 35% slučajeva reč je o već postojećim mladežima. Ako se otkrije u prvoj fazi razvoja, može se u potpunosti izlečiti medicinskom terapijom. Ako otkrijete sumnjivu leziju, obavezno se posavetujte s dermatologom.

VEŠTAČKI UV ZRACI: SIGURAN NAČIN POTAMNJIVANJA KOŽE?

Prirodno tamnjenje odbrambeni je mehanizam protiv UVB zraka. Međutim, solarijumi se koriste bezbolnim i podmuklim UVA zracima. UVA zraci, koji dovode do veštačke preplanulosti, odgovorni su za prerano starenje kože i povećan rizik od pojave raka kože.

DOBRE NAVIKE ZA SIGURNOST NA SUNCU

  • Izbegavajte izlaganje suncu tokom jake sunčeve svetlosti: u 50–70% slučajeva rak kože povezan je s preteranim izlaganjem UVB i UVA zracima.
  • Ne izlažite decu suncu: 80% oštećenja na koži nastaje pre 18. godine života. Oštećenje koje nastaje kao posledica izlaganja kože suncu u razdoblju između detinjstva i odraslog doba dovodi do raka kože.
  • Koristite kremu za zaštitu od sunca s vrlo visokim zaštitnim faktorom koji vas štiti i od UVB i od UVA zraka. Kremu nanosite svaka dva sata i nosite naočare za sunčanje i šešir.
  • Posavetujte se s dermatologom ako se pojavi lezija na koži ili ako primetite promene na mladežu. Između poseta lekaru ostanite oprezni i pratite svoje mladeže pomoću aplikacije Mole Checker!

BROJKE

U 90%slučajeva rak kože je izlečiv ako se na vreme leči.** The Syndicat National des Vénérologues (Nacionalni sindikat venerologa), 3. oktobar 2008.

LA ROCHE-POSAY se OBAVEZUJE

MOJ SKINCHECK

Posetite myskincheck.org

v_push_skincheck.jpg