SUNCE I MI

Img_SUNCE I MI

Konačno sunce! Ah, to svemoćno sunce!

Podiže raspoloženje, zagrejva nas, pomaže našem telu da stvori dovoljno Vitamina D, ubrzava metabolizam i daje našoj koži divnu bronzanu boju. Usled svih ovih blagodeti koje nam pruža, često bude prekasno kada osetimo i njegove negativne efekte - crvenilo, iritacije, opekotine i druge promene na koži. Zato je dobro s vremena na vreme pričati i podsetiti se kako bezbedno uživati na suncu.

clanak slika

mag.pharm. NEDA RADOJKOVIĆ, APOTEKE LILLY

SUNČEVO ZRAČENJE

Svetlost koju emituje naše voljeno sunce sastoji se od: vidljive svetlosti, ultraljubičaste (UV) i infracrvene svetlosti (IR). Svaka od ovih svetlosti ima svoju talasnu dužinu koja je karakteriše, pa samim tim i različite osobine i dejstva na našu kožu.

Vidljiva svetlost čini oko 50% spektra sunčeve svetlosti, i jedini je deo svetlosti koju ljudsko oko može da vidi. Karakteriše je izrazito visok nivo energije i poznata je i pod nazivom vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS). Ona prodire u dublje slojeve kože i stvara slobodne radikale koji uzrokuju oksidativni stres.

Infracrvena svetlost nije vidljiva ljudskim okom a čini 45% sunčevog zračenja. Ova svetlost može oštetiti ekspresiju gena u ćelijama kože i doprineti njenom preranom starenju i pojavi bora.

Samo 5% sunčevih zraka otpada na ultraljubičaste zrake. To su UVA, UVB i UVC. UVC zraci ne dopiru do zemljine površine jer ih ozonski omotač apsorbuje, pa svu odgovornost negativnih uticaja na kožu preuzimaju UVA i UVB zraci.

UVA zraci čine čak 95% UV zračenja i uvek su prisutni - i ispod oblaka, i leti i zimi. Oni prodiru do dermisa (dublji sloj kože) i odgovorni su za fotostarenje, alergije, hiperpigmentacije i rak kože.

UVB zraci su mnogo manje zastupljeni (samo 5%). Najzastupljeniji su u periodu od aprila do oktobra, a najintenzivniji u delu dana od 10 do 17 časova. Oni prodiru samo do epidermisa, a odgovorni su za tamnjenje kože. Takođe, ostvaruju i negativan uticaj na kožu tako što uzrokuju opekotine i rak kože.

clanak slika

ALERGIJA NA SUNCE

Alergija na sunce, ili polimorfna svetlosna erupcija (PLE) se javja kao reakcija imunog sistema na sunčevu svetlost a manifestuje se kao crveni osip koji svrbi. Najčešće zahvata liniju vrata, dekoltea, ramena, ruke, noge i stopala. Alergija se pojavljuje 12 sati nakon boravka na suncu, a najosetlljivija je populacija mladih žena i osoba svetle puti. Za nastanak alergije su odgovorni UVA zraci, jer prodirući u dubje slojeve kože, oštećuju ćelije. Slobodni radikali nastali pod dejtvom UVA zraka grade visoko reaktivna hemijska jedinjenja koja uzrokuju oksidativni stres koji dovodi do oštećenjaćelije. Osobe sa PLE imaju smanjeni odbrambeni mehanizam, a samim tim je smanjena sposobnost kože da se izbori sa slobodnim radikalima. Izlaganjem suncu, koža reaguje preteranom aktivnošću imunog sistema i dolazi do nastanka crvenila i svraba.

FOTOSTARENJE

Prekomerno izlaganje suncu je glavni uzrok prevremenog starenja kože, takozvanog fotostarenja. Dokazano je da je starenje uzrokovano 90% upravo sunčevom svetlošću, a ne prirodnim procesom. Kao i kod alergija, i ovde glavnu ulogu preuzimaju UVA zraci, jer prodirući u delove dermisa (dublje slojeve kože) uzrokuju oksidativni stres koji oštećuje ćelijsku DNK. Posledice toga su prevremena pojava bora, opuštanje tonusa kože i hiperpigmentacije.

FOTOPROTEKCIJA

1. Izbegavati izlaganje suncu od 10 do 17 časova
2. Fotoprotektivna odeća kao što su šešir, naočare ili odela sa UPF (UV protection factor)
3. Fotoprotektivna sredstva u vidu preparata za zaštitu od sunca

Ovo su tri ključne stvari koje možete učiniti za zaštitu svoje kože, jer se i u ovom slučaju pokazala tačna ona izreka ”bolje sprečiti nego lečiti”.

Pri izboru preparata za zaštitu od sunca, opredelite se za onaj koji će odgovarati vašem tipu i stanju kože. Uz oznaku SPF, što znači da preparat štiti od UVB zraka, jako je bitno da postoji i UVA zaštita. Pravilno i često nanošenje preparata su od velike važnosti, bilo da smo na planini, u gradu ili na moru.

KOŽA SVE PAMTI! Sve promene koje vidimo na njoj ili ćemo tek videti su posledica kumulativnog dejstva UV zraka. Pravilan izbor kvalitetnog preparata predstavlja mali prilog sadašnjosti i veliki ulog u budućnost.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles