#SaveYourSkin

Bolja zaštita kože za Vas i Vaše najmilije
Isprobajte, zaštitite se i budite sigurni na suncu

Preuzmite ABCDE metodu

Decu mlađu od 3 godine ne izlažite direktnom suncu.

v_article_3-experts (LP54466).jpg

Upravo tokom detinjstva, koža je najosetljivija na UV zrake. "Sunčev kapital" se brzo troši tokom detinjstva. Opekotine u detinjstvu aposlutno je potrebno izbegavati. Savet dermatologa je minimizirati opasnost.

Prema Vašem iskustvu, da li roditelji obraćaju dovoljno pažnje na opasnosti od sunca?

Mediji danas govore puno o opasnostima od sunca i svest raste.

Ipak, na kraju leta često vidim opekotine na dečijim licima i ramenima. To nije uvek rezultat nerazumnog izlaganja suncu na plaži, već posledica izlaganja tokom sportova (biciklizam, tenis)  kad su roditelji često manje oprezni.

Koje podatke dajete roditeljima o zaštiti od sunca?

Objasnim im da je dečija koža izuzetno osetljiva na sunce.

Što im je ten svetliji (crvenokosa i plava deca), to je veća opasnost. Zaštita stoga mora leti da bude ista i kad je nebo lagano oblačno ili kada se deca šetaju okolo. Vreme kada je sunce u zenitu izuzetno je opasno. U odraslom dobu, deca će trpeti posledice nezaštićenog izlaganja suncu.

Koje savete imate za njih?

Decu mlađu od 3 godine ne izlažite direktnom suncu.

Preporučujem naočare za sunce sa zaštitom od UV zraka, šeširić širokog oboda, majicu i zaštitno sredstvo visokog faktora na izloženoj koži. Ovaj proizvod mora da bude efikasan protiv UVB i UVA zraka, da se nanosi u dovoljnim količinama i obnavlja svaka 2 sata. Deca moraju često da piju vodu ukoliko je vruće i izbegavaju sunce između 11 i 16h.

  • Facebook