Saznajte odgovore na pitanja o bubuljicama

Img_Saznajte odgovore na pitanja o bubuljicama

Akne, bubuljice, proširene pore

Kako smanjiti vidljivost proširenih pora?

Proširene pore su znak pojačane aktivnosti lojnih žlezda. Lojne žlezde su izraženije na masnoj koži tako da nega kremama i kozmetikom koja je prilagođena tom tipu kože na kraju dovodi do manje vidljivih pora jer se smanji izlučivanje sebuma.

Ukoliko se radi o jače izraženoj problematici rade se hemijski pilinzi, tretmani laserom i botoksom.

A mitiseri? Sitne bubuljice na obrazima i na predelu čela?

Mitiseri su početni oblik akne i to su izrazi zatvorenih izvodnih kanala lojnih žlezda. Ukoliko je potrebno uz posebnu terapiju i negu kod kuće, može se raditi i hemijski piling i prema preporuci i čišćenje lica.

Šta je najbolje za lečenje ožiljaka od akni ili bubuljica?

U zavisnosti od izražaja i oblika ožiljaka najbolje je raditi kombinacije hemijskih pilinga i stimulacije kože tretmanima vlastitom plazmom, biorevitalizacijom i slično. Takvi postupci uvek zahtevaju vreme  i više procedura da bi mogli doći do rezultata.

Kako se efikasno rešiti tamnih fleka (hiperpigmentacije) nakon same bubuljice?

Hiperpigmentacije su vid ožiljka tako da uz terapije kod kuće potrebno je raditi i ablativne metode kako bi se što pre postigao rezultat.

Bubuljice na dekolteu - šta sa njima?

Na dekolteu se koža ponaša isto kao i na licu, pa se akne takođe mogu javiti i na tom delu kože, kao i na leđima. Procedure i postupci se sprovode kao i za lice, posebno prilagođenom kozmetikom i svakodnevnom negom.

Pubertetske bubuljice na obrazima, kako ih se rešiti i da li ih treba istiskivati?

Pubertetske bubuljice mogu biti sastavni deo sazrevanja kože, ali ako se radi o težim oblicima kada su upaljene i gnojne svakako ih treba lečiti jer je to doba kada je mladima jako važan izgled, a na kraju mogu imati posledične ožiljke za celi život.

Svakako od najranijeg doba savetujem posebnu negu takve kože.

Kako se najlakše rešiti mitisera?

Mitiseri su početni oblik akne i to su izrazi zatvorenih izvodnih kanala lojnih žlezda. Ukoliko je potrebno uz posebnu terapiju i negu kod  kuće, može se raditi i hemijski piling i prema preporuci i čišćenje lica.

Treba naglasiti da je to stanje kože koje će se ukoliko prestanemo sa odgovarajućom negom, ponovno vratiti.

Razlika između otvorenih i zatvorenih komedona?

Otvoreni komedoni su obično mitiseri sa crnim vrhom i lakše se prazne od onih zatvorenih koji su obično bele boje ili u boji kože i začaureni su u koži, dublji su i teže ih je drenirati i očistiti.

I jedan i drugi oblik su početna faza akne vulgaris.

Šta raditi sa sitnim potkožnim bubuljicama?

Sitne potkožne bubuljice su zatvoreni komedoni i prvi stadijum akne vulgaris. Od njih dalje mogu nastati upalne promene i jače izražene akne.

Takve promene se mogu čistiti klasičnim tretmanima čišćenja lica, ali obavezno uz prethodnu pripremu kože posebnom kozmetikom ili hemijskim pilinzima.

Da li šminka znatno pogoršava stanje akni?

Šminka može pogoršati stanje akne ukoliko je ona teška i neadekvatna za takav tip kože.

Savet je da šminka bude što laganija i da se radi o puderima i kremama koje kao pigment sadrže minerale koji ne zatvaraju dodatno pore.

Da li kontraceptivne pilule pomažu ili pogoršavaju stanje kod problema sa aknama?

Kontraceptivne pilule su često izbor lečenja ukoliko se radi o policističnim jajnicima ili nekim drugim jačim oscilacijama polnih hormona.

Ukoliko su kontraceptivi sa antiandrogenim delovanjem, njihov efekat na kožu je uvek sebosupresivan i vidljiv kao pozitivan na problematičnoj koži.

Zbog čega su baš brada i čelo najviše podložni izbijanju akni?

U zavisnosti od tipa kože i rasporeda lojnih žlezda i od tipa stimulacije hormonima, akne se javljaju najčešće tamo gde se prirodno nalazi povećani broj lojnica i znojnica.

Nega različitih tipova kože

Dehidrirana koža sklona aknama? Kako ne isušiti dodatno kožu, a rešiti problem?

Nega problematične kože ne mora uvek značiti dodatno isušivanje ukoliko se izaberu dobre opcije  krema i gelova, (npr. Effaclar Duo (+) nega), a ukoliko se i uz ovakvu prilagođenu kozmetiku koja minimalno isušuje kožu događa da je ona dehidrirana na nekim regijama, onda se uz nju stavlja i dodatna nega hidratantnim kremama.

Proizvodi i njihovi sastojci

Koja je razlika između gelova bez sapuna i sa sapunom?

Sapuni po svom hemijskom sastavu imaju delovanje na kožu koje odmaščujuće, a to za neke vrste kože može biti veliki problem ako su po tipu suve. Suvoća kože je uslovljena nedostatkom zaštitnog lipidnog sloja koji čuva vlažnost . Ukoliko se on dodatno uklanja, koža će imati izraženiju suvoću.

Zato se savetuje korišćenje sindeta koji su prilagođeni da čiste kožu bez isušivanja.

Uticaj sunca na kožu

Zašto koža sklona aknama ne sme biti izložena suncu?

Koža bilo kog tipa mora biti dodatno štićena od sunca, a ako se radi o problematičnoj koži, ona će na suncu uz prolazno poboljšanje na kraju doživeti pogoršanje. Koža se od štetnog uticaja sunca štiti tako da površinski sloj zadebljava, a to se na takvoj koži vidi kao zatvaranje pora i pogoršanje nalaza obično nakon povratka sa mora i prestanka uticaja sunca i mora.

Danas postoje kreme koje su terapijske i u svom sastavu osim aktivnog delovanja imaju i zaštitu od sunca.

Hrana i akne

Koliko hrana koju jedemo utiče na kožu lica? I ako da, koja hrana ne utiče dobro na kožu lica? Utiče li ishrana na stvaranje sebuma? Koje namirnice obavezno izbegavati?

Ishrana utiče na stvaranje sebuma kod svih, a naročito kod ljudi koji u svom genu imaju sklonost insulinskoj rezistenciji i gojaznost bez obzira ako to nije izraženo u fizionomiji.

Hrana koju treba izbegavati su masniji i mlečni proizvodi, kao i svi oblici nezdrave brze hrane jer ona nosi u sebi visoki glikemijski potencijal.  Takođe i svi oblici slatkiša kod nekih osoba pokazuju odraz u smislu pogoršanja.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles