Fokus na...

Šta bi koža ispričala da može da progovori

Img_Šta bi koža ispričala da može da progovori

Šta bi se desilo kad bi naša koža na kraju svakog dana, poput Bridžet Džons, vodila detaljan dnevnik o tome gde je bila, šta je radila, čime smo je hranili, negovali, kakvom stresu i zagađenju smo je izlagali? Sigurno je da bismo mnogo bolje razumeli zašto nam šalje sve te signale i znali bismo kako da joj pomognemo.

dr-dusan

Činjenica koju možda ne znate je da koža taj dnevnik zaista vodi. Svako peckanje, svrab, crvenilo ili perutanje predstavlja neki od njenih kompleksnih „dnevničkih unosa", ili otisaka, ako želite, u kojima je sadržana jedinstvena autobiografska priča. A glavni akteri tog zapleta su mikrobi koji zajedno čine naš jedinstveni mikrobiom.


Na našoj koži u svakom trenutku neumorno obitava 100 milijardi mikroorganizama čiji sastav, svrhu i značaj nauka dešifruje tek poslednju deceniju. Među ovim sićušnim „radnicima" su bakterije (75-80%), virusi (10-20% ) i gljivice (5-10%) koji se u svakom trenutku međusobno bore za prevlast, ispisujući priču naše kože. I baš kao u životu, i na ovom polju je neprestano aktivna borba između dobrih i loših „momaka".


„Mikrobiom je važan deo kožne barijere koji ne dozvoljava patogenim mikroorganizmima da se nasele i razmnože na koži. Delovi mikrobioma međusobno komuniciraju u održavanju ove odbrane, ali komuniciraju i sa imunskim sistemom kože čineći ga čvršćim i sposobnijim da prepozna različite agense koji ga napadaju", objašnjava dr Dušan Škiljević, specijalista dermatovenerologije.

A na koji način „dobre" bakterije pozitivno utiču na kožu, balansirajući sa „lošim”?

„Prvo, one se takmiče sa patogenim bakterijama za hranu i prostor i na taj način ih suzbijaju. Dalje, one su važne za održavanje i modulisanje urođenog imunskog odgovora putem aktivacije odgovarajućih receptora. Na kraju, neke bakterije iz mikrobioma i direktno utiču na proces zapaljenja stimulišući proizvodnju antiinflamatornih citokina", naglašava dr Škiljević podsećajući i da raznolikost mikrobioma zavisi isključivo od samog domaćina.

To znači da je priča našeg mikrobioma, a samim tim i naše kože, uslovljena nizom faktora - time kog smo pola i uzrasta, u kakvoj klimi i na kakvom vazduhu živimo, kakva nam je genetika i stil života, a u krajnjem, ali ne i najmanje bitnom slučaju - kakve su nam higijenske i kozmetičke navike. Birajući proizvode kojima ćemo negovati svoju kožu, mi se zapravo trudimo da održimo ravnotežu između dobrih i loših mikroba, jureći željeni "hepiend".

U potrazi za rešenjem protiv brojnih kožnih problema kao što su atopijski i seboreični dermatitis, psorijaza, ekcemi, akne i drugi, kompanija La Roche-Posay je razvila inovativne preparate iz Lipikar linije koji imaju probiotička svojstva i omogućavaju rast preko 500 različitih bakterija. Među njima se nalaze proizvodi kao što je Lipikar Baume AP+M kojim se povećava broj probiotskih bakterija na koži, što je ključni uslov za lečenje infekcija i zapaljenja i najbrži put do zdrave kože. Poboljšan sastojkom microresyl, ovaj preparat ima trostruko dejstvo - trenutno umiruje nadraženu kožu, smanjuje suvoću kože i svrab.

„Poremećaj kožne barijere, ne samo fizičko-hemijske, već i mikrobiomske, predstavlja jedan od glavnih faktora u razvoju atopijskog dermatitisa. Prerastanje određenih bakterija iz grupe stafilokoka prethodi i prati nalete atopijskog dermatitisa i samim tim uticaj na ove bakterije dovodi i do smirivanja naleta dermatitisa i do odgađanja novih naleta", objašnjava dr Škiljević.

Upravo je to efekat do kog dovodi korišćenje preparata Lipikar Baume AP+M - podstičući rast prijateljskih bakterija na našoj koži, narušenu ravnotežu mikrobioma vraća u normalu i time doprinosi jačanju kožne barijere i boljem reagovanju našeg imuniteta.

A šta je u svakoj priči na kraju najvažnije osim da se nauči lekcija, da se greška ne ponovi i da, konačno, dobro pobedi?


Lipikar Baume AP+M
Trostruka obnavljajuća efikasnost

LRP LIPIKAR BAUME AP M

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles