#FreeFromSpots

Reši se bubuljica uz pomoć 12  Youtubera i dermatologa

Saveti stručnjaka

Šta su zapravo akne?

v_article-what_is_acne.jpg

Osnove o aknama: 6 stadijuma bubuljica

Bubuljice, akne…zovi ih kako želiš.  Pogađaju gotovo sve mlade, ali i dobar deo odraslih. Ovo nepoželjno stanje uzrokuje različite tipove bubuljica koje se javljaju na licu, leđima ili grudima, ali šta uzrokuje akne i kako to sve funkcioniše?

Biologija nepravilnosti

Korak 1:

Akne su stanje kože koje nastaje zbog promene u nivou hormona, posebno u pubertetu i tokom mladosti. Hormoni poznati kao androgeni podstiču lojne žlijezde na lučenje sebuma kroz male otvore na koži zvane folikuli.


Akne su u stvari nepravilan rad lojnih žlezda i folikula. U normalnim uslovima sebum štiti kožu vodootpornim slojem, ali hormonalne promene uzrokuju prekomerno lučenje sebuma što kožu čini puno masnijom.

Korak 2:

Promene se javljaju kod ćelija na površini kože kao i na sluznici folikula. Gornji sloj kože postaje deblji i lepljiviji usled uticaja tih hormona. Rezultat?

Korak 3!

Folikuli se začepljuju lepljivim spojem ćelija i sebuma. Nastaju mitiseri tamo gde spoj poprima tamnu boju u kontaktu sa vazduhom, a gnojne bubuljice gde se nalazi ispod površine kože.

Spremni na korak 4?

Sad nastupaju dosadne bakterije P. Acnes. Razmnožavaju se u okolini bez vazduha poput začepljenih pora i uzrokuju upalu. Posledica: povećan broj crvenih bubuljica, pustula, pa čak i dubljih teških lezija zvanih nodule i ciste.

Korak 5:

Čišćenje. Nastanjuju se makrofagi, velike ćelije koje sakupljaju otpad, uklanjaju oštećeno tkivo i podstiču kožu da konačno započne sa obnovom. To traje danima, pa čak i nedeljama, u zavisnosti od ozbiljnosti stanja.

Korak 6:

Posebna faza u kojoj ponovo preuzimaš kontrolu. Uz pravi tretman možeš da preskočiš neki od gore navedenih stadijuma. Nema potrebe da to prolaziš sam: zatraži stručni savet od farmaceuta ili doktora.