#SaveYourSkin

Bolja zaštita kože za Vas i Vaše najmilije
Isprobajte, zaštitite se i budite sigurni na suncu

Preuzmite ABCDE metodu

Trudne žene i sunce: opasnost od trudničke maske

v_article_pregnancy-mask.jpg

Tokom trudnoće, žensko telo stvara više ženskih hormona što prouzrokuje povećano stvaranje melanina. Ukoliko je koža na suncu za to vreme, može se primetiti hiperpigmenatcija na licu. To je poznata trudnička maska ili kloazma.

Simptomi

Uticaj hormona...

Trudnička maska pogađa veliku većinu žena već od 4. meseca trudnoće. Trudnoća podstiče žensko telo na stvaranje značajno višeg nivoa ženskih hormona (estrogena) što prouzrokuje i porast sinteze melanina. Ova hiperpigmentacija se javlja u obliku smeđih ili sivkastih tačkica, najčešće na sredini čela, na bradi i oko usta. Poprima izgled pigmentnih mrlja smeđe boje i nepravilnog oblika.

Poreklo

...i sunce

Izlaganje suncu uveliko povećava opasnost od nastanka trudničke maske. Količina izlaganja tokom vedrog, lepog dana može prouzrokovati prekomerno stvaranje melanina što može biti dovoljno za nastanak kloazme. Tačkice uglavnom nestaju 6 meseci posle porođaja, ali opasnost od ponovnog nastanka tokom sledeće trudnoće je velika. Iz tog razloga je preporučljivo sprečiti pojavu trudničke maske.

Lečenje

Sprečavanje trudničke maske

Da biste sprečili pojavu trudničke maske, pratite sledeće pravilo: štitite svoju kožu svakoga dana, čak i u gradu. Nije cilj da se sakrijemo od sunca, već da sledimo nekoliko pravila dok mu se izlažemo.

  • Nosite šešir
  • Zaštitite svoju kožu sredstvom potpune zaštite od sunca
  • Nanosite kremu svaka dva sata
  • Uveče kod kuće koristite kremu protiv nastanka pigmentacija kao prevenciju.

Ove mere opreza je potrebno preduzimati bez obzira na doba dana.

Ne oklevajte da upitate dermatologa za više informacija.

  • Facebook