Lipikar porodice

Omogućite bolji život deci sa kožom sklonom atopiji

Ukidanje izolacije

Dermatolozi su tu da pomažu porodicama
Glavni izazov na prvom savetovanju sa dermatologom predstavlja opisivanje simptoma kako bi se mogla dijagnostifikovati atopija i pronalaženje prikladnog tretmana, ali to nije sve. Ekcem je bolest koja je često razlog izolacije obolele osobe i zabrinutosti porodice. Nemojte se ustručavati i opišite svoj svakodnevni život sa bolešću: intenzitet svraba, bola, poremećaj spavanja, pad samopouzdanja, anksioznost, poteškoće u lečenju obuhvaćenog područja, u školi, porodičnom životu itd. Kad su deca dovoljno stara da se izraze, osim o simptomima koji utiču na njihovu kožu mogu razgovarati i o svojim osećajima.

Mreža podrške porodicama
Svaki slučaj je jedinstven, a dermatolozi su traženi partneri za prilagođeno lečenje bolesti.
Nakon što se dijagnoza uspostavi, i ako ekcem utiče na porodični život podrška ostalih roditelja može pomoći obolelima da se osećaju manje usamljenima. Deljenje svog iskustva sa onima koji imaju ili su imali isto iskustvo je velika uteha. To može pomoći roditeljima da prestanu da se osećaju krivima i da usvoje nove navike koje su pomogle drugima (hladne kreme, sušenje veša u kući tokom perioda oprašivanja, nanošenje kreme na područja koja svrbe nekoliko puta dnevno, hidroterapija itd.). Roditelji takođe mogu raspravljati o bolestima sa bliskim prijateljima ili na društvenim mrežama.

Idealan forum: škola atopije
Sa kime možete podeliti teret besanih noći? Tihe borbe? Stres i iscrpljenost? Nade i neuspesi? Organizovana po grupama i pod vođstvom medicinske sestre, radionica je forum za rasprave između pacijenata.
Mogu postavljati pitanja i opisati svoje probleme: stezanje, češanje i nezadovoljstvo vlastitim izgledom glavne su pritužbe pacijenata sa atopijskim dermatitisom.

Škole atopije održavaju se u bolnicama za odrasle i decu sa atopijskim dermatitisom kao oblik terapeutske edukacije. Nadgledaju ih zdravstveni radnici - medicinske sestre, pedijatrijske medicinske sestre, lekari i psiholozi - koji pomažu pacijentima da ne preteruju, da bolje razumeju i da se bolje nose sa bolešću na svakodnevnoj bazi.

Tako oboleli postanu svesni sopstvenih mogućnosti da poboljšaju svakodnevni život i podstaknu veru u tretman i brigu o svom stanju koje se ne leči uvek pravilno. Pacijenti takođe mogu izraziti svoje nezadovoljstvo zbog reakcija drugih ljudi, da nauče prave načine za ublažavanje bola i svraba i da razumeju bolest i tretman.
Upoznavanjem bolesti obolela osoba može da nauči kako skladnije da živi sa njom.

Škole atopije nude mesto susreta na kome svako može pronaći obolele osobe poput sebe. Mogu podeliti svoja iskustva i probleme, mogu imati koristi od podrške i mogu razgovarati sa zdravstvenim radnicima. To je mesto na kome ljudi nauče da se oslobode i da se izvuku iz izolacije,  kao i da pobede osećaj izopšenosti.

„Atopija nije neizbežna. Moramo govoriti o tome ljudima oko nas i našim lekarima, sa njima moramo podeliti naš strah od kortizona ili ih upozoriti ako propisani tretman ne funkcioniše”,
profesor Jean François Stalder, načelnik Dermatologije u Univerzitetskoj bolnici u Nantesu