#SaveYourSkin

Bolja zaštita kože za Vas i Vaše najmilije
Isprobajte, zaštitite se i budite sigurni na suncu

Preuzmite ABCDE metodu

Učite o karcinomu kože: usvojite dobre navike

Danas je opasnost od nastanka karcinoma kože 1/100 1. Duži odmori, potraga za još sunčanijim odredištima, aktivnosti na otvorenom i veštačka preplanulost objašnjavaju sve veći broj karcinoma kože.

1 Liga protiv raka

Fotozaštita

prof. Đuzepe Arđenciano, dr med. predsednik Međunarodnog društva za dermoskopiju

Karcinom kože: šta je to?

Postoje 3 tipa lezija:

  • Aktinične i solarne keratoze: Ove vrlo uobičajene lezije nisu karcinomi kože. To su ljuskasta područja hrapava na dodir i javljaju se na  površini kože nakon dužeg i ponavljajućeg izlaganja suncu. Ukazuju na gubitak prirodne sposobnosti kože da se zaštiti od sunca i UV zraka. Neke od njih mogu da dovedu do nastanka karcinoma kože.
  • Karcinomi: Predstavljaju 90% karcinoma kože i uglavnom ih uzrokuje ponavljajuće izlaganje suncu u odraslom dobu. Rano otkriveni karcinomi mogu da se leče jer sporo rastu. Pošto se karcinomi uglavnom nalaze na licu, kasno otkrivanje može dovesti do neuglednog ožiljka. Ukoliko imate ikakvu sumnju, posetite dermatologa.
  • Melanom: Maligni tumor. Ovo je najopasniji karcinom kože jer ugrožava život pacijenta. Nastaje kao rezultat kratkog intenzivnog izlaganja suncu poput onih koja uzrokuju opekotine. Javlja se u obliku smeđih ili crnih pega na zdravoj koži i u 35% slučajeva nastaje iz već postojećeg mladeža. Ukoliko se dijagnostifikuje tokom prvog stadijuma razvoja, u potpunosti se leči medicinskim tretmanom. Ako otkrijete sumnjivu leziju, ključno je da posetite dermatologa.

Veštački UV zraci: siguran put do preplanulosti?

Prirodna preplanulost je odbrambeni mehanizam protiv UVB zraka. Solarijumi, međutim, koriste bezbolne i štetne UVA zrake. Oni proizvode lažni ten odgovoran za prerano starenje kože i povećavaju opasnost od nastanka karcinoma.

Dobre navike za sigurnost na suncu

  • Izbegavajte izlaganje suncu u doba dana kad je ono najjače: 50-70% karcinoma kože povezano je sa prekomernim izlaganjem UVB i UVA zracima.
  • Redukujte izlaganje dece suncu: 80% karcinoma kože uzrokovanih suncem javlja se pre 18. godine. Oštećenja uzrokovana izlaganjem suncu i jakom sunčevom zračenju između detinjstva i odraslog doba dovodi do nastanka karcinoma.
  • Koristite vrlo visok zaštitni faktor koji štiti od UVB i UVA zraka i ne zaboravite da ga nanosite svaka 2 sata i nosite naočare i šešir.
  • Posetite dermatologa ukoliko se pojavi lezija ili primetite promene na mladežu. Između posete dermatologu pratite mladeže koristeći Mole Checker!

Podaci:

90%karcinoma kože je izlečivo ukoliko se otkrije na vreme*.*www.euromelanoma.org/intl/node/25 epidemiological fact sheet
  • Facebook