Lipikar porodice

Omogućite bolji život deci sa kožom sklonom atopiji

Uticaj na porodični i društveni život

Iako se ne radi o ozbiljnoj bolesti, atopijski dermatitis značajno utiče na svakodnevni život.
Roditelji su zabrinuti, a deca umorna: atopijski dermatitis može poremetiti porodične navike zbog svojih ograničenja, pažnje i brige koju zahteva, kao i neprestano češanje koje pogoršava simptome i rezultira napornim noćima.
Ne samo da je to teška svakodnevna briga za roditelje, već se i braća i sestre mogu osećati zanemareno ili čak i povređeno kada porodica prestane da učestvuje u aktivnostima koje bi mogle smetati zdravlju onog deteta koje boluje od atopije kao što su sportovi na otvorenom (zbog znojenja i izlaganja polenu upale se fleke ekcema) i izleti na bazen ili plažu (peckanje uzrokovano hlorom i soli).


Porodična ravnoteža zavisi od detetovog samopouzdanja
Uz pomoć dermatološkog lečenja i podrške možemo bolje razumeti ovu bolest. Takođe možemo naučiti da ograničimo njen uticaj tako što ne posvećujemo svu svoju pažnju obolelom detetu na štetu njegove braće i sestara tako što ćemo ih podsticati da samostalno nanose kremu... To treba učiniti u okruženju u kome vladaju mir i poverenje.

Deca sa 4 ili 5 godina mogu naučiti samostalno da pregledaju svoju kožu i da razumeju ekcem, znajući da će biti bolje nakon odgovarajućeg tretmana. U samopouzdanju deca mogu pronaći ključ za poboljšanje svog svakodnevnog života i za nestanak osećaja da su marginalizovani u krugu porodice i u društvu.

Kada se atopijski dermatitis nastavi i u odraslom dobu, on može postati socijalni hendikep.
S obzirom da uticaj na fizički izgled može biti različit, on takođe može poremetiti dinamiku odnosa ili stvarati nemir u profesionalnom okruženju osobe obolele od atopije. Ne primer, rukovanje može kod drugih osoba izazvati osećaj neprijatnosti ili čak uzrokovati odbacivanje.