Dnevnik moje osetljive kože

Mnoga lica osetljive kože

Img_Mnoga lica osetljive kože

Iz godine u godinu, zajednica osoba sa osetljivom kožom nastavlja da raste. Ima sve više blogova i vlogova koji su posvećeni ovoj temi. Istraživanja pokazuju da je oko 60 % ljudi obuhvaćeno ovim stanjem. Ali uprkos svojoj rasprostranjenosti, osetljiva koža se obično ne shvata na pravi način. Zbog čega?

Osetljiva koža: često nevidljivo stanje

Čak i profesionalcima može biti teško da se dijagnostifikuje osetljiva koža, iz veoma jednostavnog razloga: definisana je onim šta žene osećaju, a ne onim što lekar vidi na pregledu.
Iz perspektive žene, osetljiva koža je stresirajuća svakodnevna stvarnost. Koža pecka, bocka, gori i crveni kao odgovor na okruženje, ishranu ili kozmetičke proizvode.
Iz perspektive dermatologa, osetljiva koža može da deluje malo crveno ili suvo, ali izgleda normalno.

Dakle, mislite da imate osetljivu kožu... ali koji tip?

Ne postoji jedan, već čitav spektar osetljivosti kože. Saznanje koji tip osetljive kože imate je prvi korak ka pomirenju sa kožom i ka pristupanju rutini nege koja je prilagođena Vašoj koži.
Sensitest interaktivni alat je brz i jednostavan način da otkrijete gde se Vaša koža nalazi na spektru osetljivosti- pitajta svog farmaceuta o tome već danas.

Sensitest koristi seriju jednostavnih pitanja da bi svrstao Vašu osetljivost u jedan od ponuđenih nivoa:
Osetljiva: povremeno reaguje na kozmetičke proizvode ili na okruženje.
Sklona crvenilu: crveni kao odgovor na određenu hranu , alkohol ili temperaturne promene.
Reaktivna: često reaguje i na kozmetičke proizvode i na okruženje.
Atopična: pati od stanja kao što su ekcem ili kontaktni dermatitis.
Alergična: reaguje na specifične alergene iz kozmetičkih proizvoda ili okruženja.

Koji god da je Vaš stepen osetljivosti, Sensitest ukazuje na proizvode za negu kože koji će najviše odgovarati Vašim potrebama.

Dermatološka realnost osetljive kože

Šta može da izazove reakciju osetljive kože?

Svi otežavajući faktori mogu se svrstati u tri kategorije, dokazano istraživanjem od strane La Roche-Posaya na 6000 korisnika 4/8 različitih zemalja.
Iz okruženja (59.8%)*: Promene u temperaturi ili vlažnosti, kao i izloženost suncu, zagađenje, pa čak i kontakt sa polenom, mogu da izazovu izrazitu neprijatnost.
Kozmetički proizvodi (55.1%)*: neki od njih sadrže potecijalne nadraživače, kao što su veštački mirisi i boje. Nikl je poznati alergen koji se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima.
Treća kategorija su unutrašnji faktori: psihološki stres (34.7%)* kao i stil života, kao što je pušenje, začinjena hrana ili alkohol, sve ovo može da izazove da osetljiva koža reaguje crvenilom i osećajem neprijatnosti.

*Opservacijska studija na 3800 ispitanika u 8 zemalja.

Šta je tačno uzrok osetljive kože?

Glavni uzrok je odbrambeni sistem kože koji ne radi više svoj posao dobro. Zdrava koža ima zaštitnu barijeru koja se zove hidrolipidni sloj, čija uloga je da štiti bakterije i nadraživače da dospeju do dubljih slojeva kože. Ovaj odbrambeni štit zadržava vlagu i ključan je u održavanju čvrstoće elastičnosti i osećaja prijatnosti na koži!

Kod osetljive kože barijera je oslabljena, što ostavlja kožu ranjivijom na štetne uticaje, kao i na promene u temperature i vlažnosti. Eksponirana bakterijama, nadraživačima i promenama iz ukruženja, koža misli da je u opasnosti i šalje signal uzbune, što vodi do crvenjenja, peckanja i gorenja.

Zašto koža tako jako reaguje?

Koža ima neverovatnu mrežu nerava, sa oko dvanaest zavržetaka po centimetru kvadratnom. Kod osetljive kože ti nervni završeci su hipersenzitivni. Oni mozgu prosleđuju dosta više signala za uzbunu nego nervi u normalnoj koži.  U suštini, nervi interpretiraju normalne stimulanse kao opasne, što, u najmanju ruku dovodi do neprijatnog osećaja.

Kako se može smanjiti osetljivost kože?


Iznad svega, Ne gubite nadu – moguće je smanjiti osetljivost kože.
Nisu sve osetljive kože iste, zato Vaša posebna svakodnevna nega treba da bude bazirana na Sensitest dijagnozi, ali postoji nekoliko uopštenih preporuka:

  • Eliminišite pogoršavajuće faktore. Zapisujte koji faktori Vam aktiviraju simptome – hrana, alkohol, klima uređaji– i potrudite se da ih izbegavate koliko možete.
  • Ne odstranjujte zaštitnu barijeru kože grubim proizvodima kao sto su alkalni sapuni. Najbolje je osetljivu kožu čistiti micelarnom vodom ili nežnim mlekom nanetim na vaticu.
  • Dopunite lipide na površini kože uz pomoć visoko tolerantnih hidratantnih krema, da bi se obnovio njen hidrolipidni sloj.