Dnevnik moje osetljive kože

Živeti se osetljivom kožom: Uticaj na kvalitet života

Img_Živeti se osetljivom kožom: Uticaj na kvalitet života

Od momenta rođenja, svake sekunde i dana, koža Vas okružuje zaštitnom barijerom. Štiti Vas od  spoljašnjih elemenata, povreda, udaraca i mnogobrojnih štetnih supstanci iz okruženja. I pored toga, skloni smo da ovu izuzetno važnu ulogu kože u našim životima uzimamo zdravo za gotovo.

Međutim, za sve veći broj ljudi koža je postala problem.  Koža im je postala osetljiva i više ne toleriše ćutke stres svakodnevnice. Počela je da protestuje, da izražava neslaganje simptomima kao što su crvenilo, peckanje, bockanje... U najizraženijim slučajevima žene sa osetljivom kožom osećaju da moraju da se odriču situacija ”visokog rizika”, što takođe znači da mogu da propuste spokojan i ispunjen život.

Ekspertski dermatološki brend La Roche-Posay deli svoja saznanja o stvarnom uticaju osetljive kože na živote žena, i daje savete o tome kako da povrate kontrolu.

Vaša jutarnja rutina nege kože može da utiče na ostatak dana

Prva stvar ujutru, dok ste još uvek u polusnu, je odlazak na dugo toplo tuširanje. Ipak, kod mnogih žena dugo izlaganje toploj vodi ostavlja kožu zategnutom, kao da je za broj manja, i vidljivo crvenom. Zajapureni obrazi ne doprinose samopouzdanju i mogu učiniti da se žena oseća nesigurno. Nije od pomoći ako imate veliku prezentaciju ili razgovor za posao tog jutra!

Nauka iza iskustava žena sa osetljivom kožom: Ovo je tipičan scenario. Topla voda tokom jutarnjeg tuširanja aktivira oslobađanje histamina u koži, izazivajući lančanu reakciju iritacija. Važno je da jutarnje tuširanje bude mlakom vodom i kratko. Alkalne sapuni takođe skidaju zaštitnu barijeru kože, umesto njih prednost dajte micelarnoj vodi i mleku za čišćenje.

Pogrešna šminka može ostaviti pečat na društvenom životu

Dok mnoge žene vide šminku kao stvar čistog zadovoljstva i samoizražavanja, za one sa osetljivom kožom šminka je kao minsko polje. Koža može da gori, svrbi i peče nakon nanošenja proizvoda, često stvarajući osećaj da je nanešena nejednako i zamrljana - potpuno suprotno od onoga što je cilj šminkanja! Nakon što izgube veru u šminku ove žene osećaju obavezu da prisustvuju društvenim događajima bez šminke ili jednostavno da ni ne prisustvuju.


Nauka iza iskustava žena sa osetljivom kožom: Mnoge žene sa osetljivom kožom ulažu vreme i novac u alergološke testove, očajnički pokušavajući da identifikuju jedan sastojak koji je odgovoran za njihove burne reakcije na šminku. Kada se testovi vrate negativni, one se razumljivo osećaju razočarano i frustrirano. Istina je da je osetljivu kožu teže definisati od alergije, a svaka žena ima potrebu da pronađe svoje vlastite specifičnosti.
Jedna od strategija je pažljivo pogledati etikete proizvoda: biti siguran da je proizvod testiran na osetljivoj i alergičnoj koži, sa minimalnim prisustvom veštačkih mirisa, alkohola i poznatih alergena kao što je nikl. Uz pomoć proizvoda poznatih i specijalizovanih brendova osetljiva koža može ponovo otkriti svoju lepotu dok se vi zabavljate eksperimentišući novim izgledom!

Osetljiva koža može da oduzme ženama njihov ,,beauty sleep"

Jedan od najpotresnijih, ali i iznenađujućih, načina na koji osetljiva kožu može da ometa kvalitet života žene je poremećaj sna. Sve veći broj žena se žali na buđenje usled neugodnog peckanja i svraba na svom licu - grubo buđenje i strašan početak dana!

Nauka iza iskustava žena sa osetljivom kožom: Simptomi osetljive kože često dostižu vrhunac rano ujutru, čak i budeći neke pacijente iz sna prerano. Razlog? U ranim jutarnjim satima, javlja se talas mediatora svraba histamina, koji može da izazove simptome osetljive kože. Najnapredniji proizvodi za negu kože tokom noći će držati te nadražaje pod kontrolom i pomoći ženama da se probude sa osećajem umirenosti i svežine.