Fokus na...

Predeli masne kože koja se peruta na području lica: hronično, ali ne i neizbežno stanje

Img_Predeli masne kože koja se peruta na području lica: hronično, ali ne i neizbežno stanje

Predeli masne kože koja se peruta su obliku hroničnog dermatitisa koji se manifestuje perutanjem i crvenilom lica. Iako je njihovo poreklo slabo poznato, pogodni tretmani ipak postoje.

Simptomi

Simptomi

Predeli masne kože koja se peruta na području lica (ili seborejični dermatitis) zajednički su oblik hroničnog dermatitisa. Na licu, seborejični dermatitis manifestuje se u obliku crvenih fleka prekrivenih malim masnim ljuskicama, posebno na područjima gde je koža bogatija sebumom kao što su nosni nabori, obrve ili čak čelo i zona kose.Ti simptomi mogu se javiti zajedno sa perutajem vlasišta. Seborejični dermatitis uglavnom pogađa odrasle muškarce između 18 i 40 godina. Može se takođe uočiti i kod beba, 2 nedelje nakon rođenja. Kod beba, poprima oblik poznate temenjače na licu i vlasištu.

Izvori

Uzroci su malo poznati

Stvarni uzrok masnih ljuski je malo poznat. Ipak se čini da su odgovorne gljivice koje su  prirodno prisutne na koži, zvane Malassezia. Prisutnost velike količine sebuma na određenim mestima kože takođe pospešuje njihov razvoj. I perutanje se pogoršava kad je imunološki odbrambeni sistem oslabljen.

Tretmani

Prevencija razvoja masnih ljuskica.

Masne ljuskice su hronično stanje, ali efikasni tretmani postoje. Ipak, važno je i korisno posavetovati se sa dermatologom. Samo oni mogu propisati pogodan tretman. Ti tretmani se generalno sastoje od lokalnih antimikotika ili dermokortikosteroida. Preporučljivo je kombinovati ih sa dermokozmetikom koju nanosimo svakodnevno da bismo poboljšali efekat lečenja. Na primer, pranje lica nežnim sindetima i upotreba odgovarajuće dnevne kreme.

Posavetujte se sa svojim dermatologom. Oni su tu da bi lečili Vašu kožu.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles