3 pitanja za stručnjaka

Preporučujem produženo upražnjavanje tretmana da bi se stabilizovalo ponovno izbijanje seborejičnog dermatitisa.

Img_Preporučujem produženo upražnjavanje tretmana da bi se stabilizovalo ponovno izbijanje seborejičnog dermatitisa.

Seboreični dermatitis, uobičajeno stanje, pojavljuje se na područjima koja su bogata lojnim žlezdama: centralna regija lica, vlasište i grudi. Gljivica, pityrosporum ovale, ima važnu ulogu kod uzroka upale. Kako se može lečiti? Savet dermatologa.

Kako seborejični dermatitis utiče na pacijente koji dolaze u Vašu kliniku?

Utiče na odrasle, posebno muškarce.

Manifestuje se u obliku ljuspica i crvene ljuspave kože na licu, oko strana nosa i iznad obrva. Pregled vlasišta često otkriva lepljive ljuspe na rubovima kose. Ponekad postoji zaobljena ljuspava mrlja u sredini prsa. Koža lica se lako nadraži. Vlasište svrbi. Problem ljuspica širi se s vremena na vreme, često tokom perioda umora i stresa.

Bakgrund

Koža pacijenta koji pati od seborejičnog dermatitisa lako se nadraži jednostavnim pranjem lica.

Preporučujem nežna sredstva za čišćenje (micelirani rastvor i drugi tipovi losiona), ali nikada sapun koji pospešuje nadraživanje. Hidratantne kreme često se ne podnose dobro. Ipak, ako koža zateže, potrebna joj je vlaga. Ja odaberem dermokozmetički proizvod koji je tolerantan za kožu i koji sadrži aktivne sastojke koji olakšavaju problem seborejičnog dermatitisa.

Postoje li medicinski tretmani?

Ako je moguće, trebalo bi izbegavati glavne kortikosteroide.

Koliko su delotvorni, s druge strane, mogu uzrokovati manje lezije nalik aknama, na mestima koja su bogata lojnim žlezdama. Takođe mogu uzrokovati rozaceu, ako se prečesto koriste. Ja prepisujem kreme protiv gljivica (sa ketoconazolom ili ciclopirox olaminom) koje deluju na pityrosporon ovale. Lokalno, tretmani na bazi litija su delotvorni. Preporučujem produženo održavanje tretmana da bi se stabilizovalo ponovno izbijanje seborejičnog dermatitisa.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles