3 pitanja za stručnjaka

"Za negu bebine kože preporučujem kreme koje podstiču obnavljanje kože!"

Img_"Za negu bebine kože preporučujem kreme koje podstiču obnavljanje kože!"

Pelenski osip označava upalu u području bebine zadnjice, obično na delu prekrivenom pelenama koje, zadržavajući mokraću i stolicu u kontaktu s kožom, stvaraju vlažno okruženje pogodno za razvoj iritacija. Reč je o vrlo čestoj pojavi kod beba, a većina njih se susreće sa različitim stepenima ozbiljnosti ove pojave. Iako su generalno slučajevi manje ozbiljni nego što su bili pre 20 ili 30 godina, pelenski osip se i dalje često javlja kod naših najmlađih pacijenata.
U slučaju pojave pelenskog osipa, prepisujem kreme koje sadrže protivupalne i antibakterijske sastojke, a poželjno bi bilo da sadrže i sastojke koji podstiču obnovu kože. Tekstura je takođe vrlo važna. Mora biti dovoljno bogata kako bi se koža na pravi način zaštitila i mora se lako nanositi kako bismo izbegli utrljavanje prilikom nanošenja.

Šta uzrokuje pelenski opis?

Uglavnom mokraća i stolica: vlažnost, nakvašenost i kontakt sa probavnim enzimima koji se nalaze u stolici ili amonijakom koji se nalazi u mokraći - sve su to faktori koji uzrokuju upalu i iritaciju na bebinoj zadnjici. Vlažno okruženje plodno je tlo za razvoj određenih gljivica i bakterija, što može dovesti do komplikacija.
Trljanje i prianjanje takođe utiču: preuske ili pelene koje ne prianjaju dobro mogu stvoriti područja trenja koja pogoduju razvoju pelenskog osipa.
Neka sredstva za pranje odeće ili proizvodi za čišćenje i negu bebine kože sadrže određene hemijske supstance koje mogu izazvati iritacije ili čak alergije. Svojim pacijentima preporučujem da odaberu hipoalergena sredstva za pranje odeće koja garantuju dobru toleranciju za bebe. Isto se odnosi i na kreme i losione za negu kože.
Takođe, uzimanje određenih antibiotika može katkad poremetiti prirodnu ravnotežu dobrih bakterija koje pomažu u regulisanju proliferacije određenih organizama, poput gljivica.

Koji su rizici povezani sa pelenskim osipom?

Glavni rizik je infekcija, koja može biti manje ili više raširena i manje ili više ozbiljna. Kada se pelenski osip inficira, na naborima kože pojavljuju se crvene bubuljice, ponekad mehurići puni gnoja. U tim slučajevima morate se odmah posavetovati sa svojim pedijatrom!

Context

Dobru higijenu, koja se obavlja nežno, bez nepotrebnog trljanja kože, uz korišćenje odgovarajućih proizvoda koji bi trebalo biti hipoalergeni, bez alkohola i bez parabena.
Redovno menjanje pelena kako bi se sprečila nakvašenost i kontakt sa mokraćom i stolicom.
Čak i kada dete nema pelenski osip, nanošenje kreme obogaćene protivupalnim i antibakterijskim sastojcima odlična je mera prevencije.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles