3 pitanja za stručnjaka

Edukovanje pacijenata o riziku povezanom sa određenim lekovima koji mogu izazvati fotoosetljivost

Img_Edukovanje pacijenata o riziku povezanom sa određenim lekovima koji mogu izazvati fotoosetljivost

Indukovanje fotoosetljivosti rezultat je međudelovanja ultraljubičastih zraka i osetljive materije koja se nalazi u koži.  To može biti lokalno nanesen proizvod (parfem, lek) ili molekul koji u kožu dospeva cirkulacijom krvi (lek koji izaziva fotoosetljivost). Kako to možemo lečiti ili sprečiti? Saveti dermatologa.

Koji su simptomi indukovane fotoosetljivosti?

Osobe mogu imati vrlo burne reakcije na delovima tela koji su izloženi suncu.

Koža je crvena. Nalikuje na opekotinu od sunca. Reakcija se javlja neposredno nakon nanošenja proizvoda ili uzimanja leka. Takođe, reakcija može nalikovati na ekcem koji se širi izvan izloženih delova tela. Pojava ove fotoalergije često je zakasnela (48 sati nakon izlaganja).

Šta činiti u ovim slučajevima?

Vizuelni pregled kože tela odmah upućuje na indukovanu fotoosetljivost.

Pacijente pitam da li su uzeli lekove ili naneli kozmetičke ili lekovite kreme. Mnogi medicinski proizvodi mogu izazvati fotoosetljivost (određeni antibiotici, antidepresivi, protivupalni lekovi, itd). Ponekad, kad posumnjam na određeni lek, pacijente upućujem na specijalistički pregled za testiranje izlaganjem ultraljubičastim zracima. Naravno, pacijentu morate da pružite olakšanje, prekinuti tretman kada je to moguće i prekinuti izlaganje suncu.

Šta preporučujete za prevenciju indukovane fotoosetljivosti?

Pacijenti moraju biti informisani o riziku povezanom sa uzimanjem određenih lekova koji u veoma velikoj meri izazivaju fotoosetljivost.

Pacijenti bi svakako trebalo da se obrate svom lekaru za savet. Određeni lekovi, kao što su lekovi za srce, ne smeju se prekidati sa uzimanjem. Pacijentima savetujem da izbegavaju izlaganje suncu i da se, tokom boravka na otvorenom, zaštite od sunca (odećom, šeširom, proizvodima koji pružaju visoku zaštitu od sunca). Takođe, kada se izlažu suncu, treba da izbegavaju nanošenje parfema direktno na kožu.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles