3 pitanja za stručnjaka

Za jake svetlosne erupcije prepisujem sintetičke lekove protiv malarije

Img_Za jake svetlosne erupcije prepisujem sintetičke lekove protiv malarije

Alergija na sunce najčešće se manifestuje kao benigna letnja svetlosna erupcija. Karakteriše je izbijanje crvenih papula (fleka) u toku sunčanih dana. Pogađa skoro 10% odraslih. Dermatolozi se, dakle, često susreću sa ovim problemom kod svojih pacijenata.

Kakav je profil pacijenata koji Vam se obraćaju za pomoć zbog simptoma letnje svetlosne erupcije?

Vrlo često je reč o ženama od 15 do 35 godina.

One ne dolaze obavezno leti, uprkos nazivu ovog stanja. Skijanje ili nekoliko sati na terasi kafića u proleće mogu uzrokovati pojavu malih crvenih, često izbočenih, fleka. Ova neprivlačna pojava moguća je na vratu, podlakticama i nogama. Ako se izlaganje suncu nastavi, koža se privikne i ove pojave nestanu.

Postoji li način prevencije letnje svetlosne erupcije?

Ona se javlja odjednom, bez nekih određenih faktora koji je uzrokuju, osim izlaganja suncu.

Jednom kada se pojavi, svetlosna erupcija će se sistematično ponavljati prilikom svakog novog izlaganja suncu. Zato svojim pacijentima, naročito onima koji imaju osetljivu kožu, savetujem da koriste efikasne proizvode za zaštitu od sunca koji filtriraju i UVB i UVA zrake.

Postoje li lekovi koji mogu sprečiti pojavu svetlosne erupcije?

Ja namerno uzimam dodatke ishrani koji sadrže beta karoten, selen i probiotike.

Oni se moraju uzimati mesec dana pre prvog izlaganja suncu, kao i tokom čitavog razdoblja izlaganja. Za jače svetlosne erupcije prepisujem terapiju sintetičkim lekovima protiv malarije koje treba početi uzimati 10 dana pre prvog izlaganja suncu. U manjoj meri prepisujem fototerapiju koja se sastoji od nekoliko tretmana ultraljubičastim zračenjem pre prvog izlaganja suncu, zbog toga što svoje pacijente ne želim izlagati UV zračenju.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles