3 pitanja za stručnjaka

U slučaju osetljive kože losioni za čišćenje morali bi da se koriste bez ispiranja, uz sprejeve sa termalnom vodom.

Img_U slučaju osetljive kože losioni za čišćenje morali bi da se koriste bez ispiranja, uz sprejeve sa termalnom vodom.

62% žena kaže da ima reaktivnu, osetljivu, iritabilnu kožu netolerantnu na sve kozmetičke proizvode, čak i na vodu.  32% muškaraca se takođe žali na osećaj neprijatnosti. Kako smiriti tu osetljivost? Savet dermatologa.

Na šta se uglavnom žale Vaši pacijenti sa osetljivom kožom?

Zapravo postoji više vidljivih znakova: suvoća kože, rozacea, crvenilo, ljuštenje.

Ponekad je to samo osećaj toplote i zatezanja koji se pogoršava nakon svakog nanošenja kozmetičkog proizvoda.  Može postati trajan i nepodnošljiv. Uglavnom se javlja kod žena sa tankom, bledom i suvom kožom koje su uznemirene i pod stresom.

Sammenheng

Tražim od njih da uklone sve uzroke koji pokreću ili pogoršavaju ovu hipersenzibilnost koju sam otkrio ispitujući ih.

Ovo se odnosi i na kozmetičke proizvode koje koriste i na način života. Ohrabrujem ih da ograniče konzumaciju alkohola, kafe i začina, da izbegavaju temperaturne razlike i izlaganje suncu i vetru. A povrh svega, zabranjujem im da koriste proizvode koji sadrže kortizon koji, nakon što malo pomogne, oslabljuje i stanjuje kožu.

Šta, dakle, mogu da koriste?

Preporučujem što je manje moguće kozmetičkih proizvoda koji moraju biti ili bez mirisa ili sa vrlo malo mirisa

i proizvode koji su posebno formulisani za osetljivu kožu. Trebalo bi da se suzdržavaju i od upotrebe sapuna ili kremastih čistača i da koriste losione za čišćenje bez ispiranja i sprejeve sa termalnom vodom. Preporučujem im hidrantne kreme laganih tekstura, hladne kreme i proizvode za kosu koji ne nadražuju. I, na kraju, preporučujem im izbegavanje sredstava za čišćenje kože, maske za piling i proizvode protiv starenja.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles