Fokus na...

Oko i kontura oka: vrlo osetljivo područje

Img_Oko i kontura oka: vrlo osetljivo područje

Vrlo tanka, nedovoljno zaštićena i prirodno podložna uticaju brojnih faktora koji je mogu oštetiti, kontura oka jedno je od najosetljivijih delova lica. Nežnost je ključ i za oko i za konturu oka.

Simptomi

Suzni film oka: prirodna zaštita

Površinu oka odlikuje svojevrstan prirodni štit od raznih spoljnih uticaja koji mogu oštetiti ili nadražiti oko (prašina, itd): suzna tečnost. Njen sastav čine prvenstveno organske soli, glukoza i kiseonik, a njena uloga je da "hrani" površinski sloj rožnjače. U slučaju oštećenja, suzni film više ne može igrati zaštitnu odbrambenu ulogu. Javlja se osećaj neprijatnosti: suzne oči, crvenilo, suvoća i svrab.

Izvori

Područje oko očiju: reaktivna zona

Koža oko očiju četiri puta je tanja od kože na ostalim delovima tela. Nadalje, lojne žlezde se na ovom području nalaze u maloj količini  i hidrolipidni film je, zato, oskudnije opskrbljen za obavljanje svoje uobičajene uloge odbrane od stresa. Sa 10 000 treptaja dnevno, kontura oka prvo je područje koje će pokazivati umor i znakove starenja: tamne krugove, vrećice i borice. Sve ove pojave doprinose osetljivosti područja oko očiju, naročito kad se ono mora dodatno suočiti sa šminkom koja nadražuje ili neodgovarajućim kozmetičkim proizvodima kao što su oni koji sadrže alergene ili mirise. Ovi svakodnevni mikrostresovi mogu uzrokovati alergijske reakcije: slabije crvenilo, suvu kožu, svrab, otoke, itd.

Tretmani

Prilagođeni proizvodi za sprečavanje nadraživanja

Svako jutro i veče  treba koristiti posebne proizvode za osetljive oči. Umesto preterano masnih formula koje mogu uzrokovati oticanje očnih kapaka, odaberite tečne i svežije proizvode. Takođe, odlučite se za sredstva za čišćenje u obliku gela ili losiona koji su manje agresivni i ne ostavljaju masni film. Isto tako, kako biste smanjili nadraživanje područja oko očiju, skinite kontaktna sočiva pre uklanjanja šminke sa očiju. Što se odabira šminke tiče, najbolji izbor su maskare, olovke, senke i tuševi sa posebnom formulom za osetljive oči. Oni će osigurati visoku toleranciju tokom i nakon nanošenja. Eliminacija pigmenata i drugih sastojaka koji bi mogli uzrokovati alergije smanjuje rizik od reakcija i pruža osećaj prijatnosti sa dermatološkog i oftalmološkog gledišta.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles