3 pitanja za stručnjaka

Tretman protiv peruti mora biti prilagođen posebnom tipu peruti

Img_Tretman protiv peruti mora biti prilagođen posebnom tipu peruti

Perut se sastoji od naslaga mrtvih ćelija koje prekrivaju vlasište. Mnogi posećuju doktore zbog ovog čestog poremećaja povezanog sa nadraživanjem vlasišta i svrabom. Kako se rešiti peruti? Evo saveta dermatologa.

Da li postoje različiti tipovi peruti?

Na suvom vlasištu perut se sastoji od suvih, malih, tankih belih ljuspica koje se lako odvajaju

i vidljive su na odeći. Na masnijem vlasištu ljuspice su veće i deblje i obično se lepe za vlasište pri rubu vlasišta. Može se javiti i svrab. Seboreični dermatitis vlasišta najgori je tip peruti - koža oko ruba vlasišta postaje crvena i ljuspasta.

Koja rešenja preporučujete?

Najpre objasnim da je primarni uzrok peruti

gljivica Pityrosporum ovale, koja prirodno nastanjuje folikule kose, a razmnožavanjem izaziva upalu i perutanje. Svojim pacijentima preporučujem redovno korišćenje keratolitičkog i antifungalnog šampona (LHA™ lipofilni keratolitik, pirokton olamin).Za ozbiljnije oblike peruti prepisujem antifungalne losione (ketokonazol, ciklopiroksolamin) i ponekad kratkoročno koristim topičke tretmane dermokortikosteroidima za smirivanje upale. U svim slučajevima tretman mora biti prilagođen tipu peruti.

Koji savet dajete pacijentima?

Objasnim im da je od ključne važnosti odabrati efikasan šampon protiv peruti

koji ima dobra kozmetička svojstva tako da ne isušuje kosu i da je nežan i delotvoran. Mora biti posebno formulisan za sprečavanje pojačavanja seboreje usled eliminacije sebuma (reaktivna seboreja). Šampon protiv peruti mora stajati na kosi najmanje 5 minuta kako bi aktivni sastojci optimalno delovali. U svakom slučaju neophodan je tretman za održavanje kako bi se spriečilo vraćanje peruti.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles