Razjašnjeno naukom

Fiziologija kose i vlasišta

Img_Fiziologija kose i vlasišta

Sa površinom od otprilike 600 cm2 vlasište je zaštitna, fizička barijera na kojoj raste kosa. Kosa je vrlo otporna i sačinjena od keratina. Odrasla osoba ima između 100 000 i 150 000 vlasi na glavi.

Vlasište: fizička barijera i termalna izolacija

Vlasište je sačinjeno od mekog tkiva koje prekriva lobanju i kontinuirani je, meki i otporni spoljašnji sloj. Deli se na nekoliko slojeva, a onaj najbliži površini sadrži bulbus koji drži kosu. Vlasište, u stvari, ima istu strukturu kao i koža i vrši ulogu fizičke barijere, imunološke zaštite, termalne izolacije... Ćelijska obnova u vlasištu obično traje 2 nedelje. Ali, ukoliko postoji upala, proces se može ubrzati. Ćelijska obnova u koži traje duže: 3 umesto 2 nedelje.  Mrtve ćelije uklanjaju se sa vlasišta u obliku tankih, nevidljivih ljuskica. Ali, u slučaju upale i prekomernog perutanja, mrtve ćelije se nakupljaju i postaju vidljive. Tu pojavu nazivamo perut.

Sammenheng

Glavna funkcija kose jeste zaštita glave. Vlas sačinjavaju deo iznad kože, stabljika vlasi, i deo koji leži ispod kože, koren. Stabljika vlasi raste iz vlasišta gde je je koren ukopan u folikul vlasi. Folikul je "produkcijska jedinica" kose. Svakoga dana svi folikuli proizvode milione novih keratinocita koji sintetišu keratin, vlaknasti strukturni protein koji je primarni sastojak kose i čini je veoma otpornom. U svojoj unutrašnjoj bazi folikul ima bulbus, odnosno dermalnu papilu gde se spaja više malih krvnih sudova ispunjenih hranljivim materijama i kiseonikom neophodnima za rast kose. Iznad bulbusa nalazi se lojna žlezda koja luči sebum. Na taj  način je kosa neprestano podmazana. Stabljika vlasi sastoji se od 3 različita dela: medule okružene korteksom koji je obavijen kutikulom. Boja mu varira od osobe do osobe. Odrasla osoba ima između 100 000 i 150 000 vlasi na glavi.

REZIME UZ SLIKE...

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles