Fokus na...

Dete i sunce: osetljiva koža kojoj je potrebna zaštita

Img_Dete i sunce: osetljiva koža kojoj je potrebna zaštita

Dečij koža se još razvija i mnogo je krhkija od kože odraslih, naročito kada je u pitanju štetan uticaj UV zraka. Postoji samo jedno rešenje: zaštitite ih.

Simptomi

Tanka koža, nedovoljno zreo sistem pigmentacije…

Iako su prilično upoznati sa opasnostima od sunca, odrasli često nisu svesni stepena ranjivosti dece na sunce. Dečija koža se još razvija, nedovoljno je zrela i zato osetljivija na štetni uticaj sunca:

  • Zato što je tanja, koža dece podložnija je dubinskim ćelijskim oštećenjima.
  • Ima slabije razvijen sistem pigmentacije i nije još razvila samoodbrambeni sistem (koji kod odraslih pomaže u odbrani od UV-zraka)

Iz navedenih razloga deca se moraju u potpunosti zaštititi, čak i više nego odrasli.

Izvori

… vrlo podložni opekotinama od sunca, oštećenjima ćelija i toplotnom udaru

50% sunčevog kapitala iskoristi se pre 20. godine. Jedna od 55 osoba rođenih 2008. godine imaće jednoga dana melanom. Zašto? Deca su prekomerno izložena UV zracima. Na odmoru, jedna trećina dece provede prosečno 15 sati nedeljno u kupaćem kostimu. To je zaista previše. Posebno ako uzmemo u obzir da voda i pesak reflektuju 30% UV-zraka. Takođe, u tom dobu deca ne mogu proceniti opasnost. Posledice: oni izražavaju osećaj neprijatnosti  kad je šteta već učinjena:

  • Opekotine od sunca i dubinski negativan uticaj na ćelije uzrokuju nepovratna oštećenja i kožu čine dugoročno krhkom (ubrzava se starenje kože, povećan je rizik od raka kože u kasnijem životnom dobu).
  • Uz ovu duboko ukorenjenu štetu dolazi i rizik o dehidratacije ili toplotnog udara.

Tretmani

Zaštitite ih od najmlađeg doba

Prvo i osnovno, zaštititi decu znači edukovati ih. Studija sprovedena u Nemačkoj na maloj deci pokazuje da edukacija o uticaju sunca povećava razvijanje dobrih navika zaštite za 500%:

  • Izbegavajte periode kad je sunce najjače (između 12 i 16 sati) tako što ćete podsticati aktivnosti u hladu ili poslepodnevni odmor.
  • Nosite šešir sa širokim obodom, sunčane naočare sa staklom koje štiti od UV-zraka i tamnu odeću (crna majica više štiti od bele)
  • Redovno i u dovoljnoj količini nanosite kremu za zaštitu od sunca (najmanje dva sloja svaka dva sata i nakon kupanja) na sve suncu izložene delove tela. Ne zaboravite vrat, uši i stopala!
  • Odaberite kremu koja je specijalno formulisana za decu: sa visokim zaštitnim indeksom 50, otporna na vodu i pesak.
  • Redovno pijte tečnost.

PAZITE! Pre navršene treće godine života treba izbegavati svako izlaganje suncu, saglasni su lekari.

Za sve dodatne detalje obratite se svom dermatologu.

LA ROCHE-POSAY PREPORUČUJE:

See all articles